Συρία – Ράκα: Ο συριακός στρατός μπήκε στην πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους

Οι συριακές δυνάμεις προσπαθούν να προσεγγίσουν στη λίμνη αλ-Φουράτ, αλλά και στο δρόμο που συνδέει τη Ράκκα με το Χαλέπι στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαωμάτων.

Σύμφωνα με το αναφερόμενο παρατηρητήριο, που έχει την έδρα του στη Βρετανία, οι δυνάμεις του συριακού στρατού βρίσκονται σε απόσταση 40 χλμ από τον αντικειμενικό σκοπό τους, δηλ την ανακατάληψη της πόλης Ράκκα. Όπως δείχνει η εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων οι δυνάμεις του συριακού στρατού θα περικυκλώσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, από τα νότια και νοτιοδυτικά τμήματα του Χαλεπίου, ενώ οι δυνάμεις του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού με την υποστήριξη των ΗΠΑ, πλησιάζουν από τα δυτικά.

Η παναραβική τηλεόραση «al-Mayadeen»μέτεδωσε ότι κατά το τελευταίο 48ωρο ο συριακός στρατός μαζί με παραστρατιωτικούς μαχητές πραγματοποίησαν επίθεση μεγάλης κλίμακας προκειμένου να καταλάβουν την πόλη Τάμπκα, που βρίσκεται στην πεδιάδα της Ράκκα. Οι αναλυτές που παρακολουθούν τις πολεμικές εξελίξεις στη Συρία, εκτιμούν ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ για τη συγκρότηση κοινού επιθετικού πολεμικού μετώπου κατά του Ισλαμικού Κράτους, στη Συρία.

Η πόλη της Ράκκα, που βρίσκεται ανατολικότερα είναι η «εκ των πραγμάτων» πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ενώ μαζί με τη Μοσούλη στο Ιράκ, αποτελεί τον διπλό αντικειμενικό σκοπό των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Δύσης, της διεθνούς αεροπορικής συμμαχίας -υπό τις ΗΠΑ- αλλά και του νεοσύστατου ιρακινού στρατού, που μάχεται υποστηριζόμενος από σιιτικές δυνάμεις, που δρουν τόσο στη Συρία, όσο και το Ιράκ.