Συρία: Ρωσία, Ιράν και Τουρκία φέρνουν νέες αλλαγές

Εκπρόσωποι από τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία συναντώνται στη Γενεύη την Τρίτη για να συζητήσουν τη σύσταση μιας επιτροπής που θα επιφορτιστεί με τη σύνταξη του νέου συντάγματος της Συρίας.

Μέλη της αντιπολίτευσης της Συρίας έφθασαν επίσης στην ελβετική πόλη όπου εκπρόσωποι των τριών εθνών που δρουν ως εγγυητές της κατάπαυσης του πυρός στη χώρα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο συναντώνται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν περιμένω, ας είμαστε ειλικρινείς, μια σημαντική ανακάλυψη, αλλά είμαι βέβαιος ότι είναι δυνατή η πρόοδος», δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Staffan de Mistura σε μια δήλωση προς τον Τύπο πριν από τις συναντήσεις.

«Υπάρχει κάτι που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να επωφεληθούμε από αυτό».

Η συνάντηση στη Γενεύη είναι συνέχεια της συμφωνίας που υπεγράφη στο συνέδριο του εθνικού διαλόγου της Συρίας στο Σότσι τον Ιανουάριο, η τελική δήλωσή της ζητούσε τη δημιουργία μιας συνταγματικής επιτροπής που θα απαρτίζεται από μέλη της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και της συριακής κοινωνίας των πολιτών.

Η δημιουργία της συνταγματικής επιτροπής θα αποτελούσε το πρώτο βήμα στην πολιτική λύση της σύγκρουσης, σύμφωνα με την εντολή του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Εκτός από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, θα είναι σημαντικό οι ανεξάρτητοι, η κοινωνία των πολιτών, οι εμπειρογνώμονες και οι γυναίκες – και, όπως γνωρίζετε, συνιστούσαμε τουλάχιστον το 30% των γυναικών – να βρουν όλοι τη θέση τους σε αυτή τη συνταγματική επιτροπή. μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς «, δήλωσε ο De Mistura.

Θέλω να συζητήσω με το Ιράν, τη Ρωσία και την Τουρκία κάποια προκαταρκτική σκέψη – και να ακούσει και τις δικές τους απόψεις – για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί η Τελική Δήλωση του Σότσι».

Ο De Mistura είπε ότι η κυβέρνηση της Συρίας είχε ήδη μεταφέρει σε αυτόν έναν κατάλογο με 50 ονόματα. Ο De Mistura δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρές προσπάθειες για την κατάρτιση του καταλόγου αντιπολίτευσης.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ ζήτησε τη συνάντηση στη Γενεύη αφού ολοκλήρωσε μια σειρά διαβουλεύσεων που τον έφεραν στην Τουρκία, το Ιράν και την Αίγυπτο για να συζητήσουν πώς να επιταχυνθεί η διαδικασία για τη σύσταση συνταγματικής επιτροπής.

Πηγή: Qasiun News