Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι οι ομόλογοί του της Τουρκίας και του Ιράν υποστηρίζουν τη «Διακήρυξη της Μόσχας» για την αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία και είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στο καθεστώς της Δαμασκού και την συριακή αντιπολίτευση.
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία.
Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ρώσοι εμπειρογνώμονες έχουν συντάξει μία «Διακήρυξη της Μόσχας» που αντιστοιχεί σε έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό της συριακής κρίσης και ότι ελπίζει πως η Τουρκία και το Ιράν θα υποστηρίξουν το κείμενο.Απευθυνόμενος στους ομολόγους του του Ιράν και της Τουρκίας, ο Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι το κείμενο έχει ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.
«Ολες οι προηγούμενες προσπάθειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους τους να συμφωνήσουν για συντονισμένες ενέργειες ήταν καταδικασμένες σε αποτυχία. Καμία από αυτές δεν είχε πραγματική επίδραση στην κατάσταση επί του πεδίου», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Αμυνας.
«Η έγκριση της Διακήρυξης στο επίπεδο των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών σημαίνει την ετοιμότητά μας να εγγυηθούμε και από κοινού να αντιμετωπίσουμε τα συνδεόμενα με την επίλυση της συριακής κρίσης θέματα», είπε ο ρώσος υπουργός Αμυνας.
