Συρία: Su-30 συνοδεύει μεταφορικό IL-76 με ανθρωπιστική βοήθεια – ΒΙΝΤΕΟ

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-30 παρείχε διάδρομο ασφαλείας για μεταφορικό αεροσκάφος IL-76, το οποίο έχει ναυλωθεί από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων με σκοπό να πραγματοποιήσει την παράδοση ζωτικών ανθρωπιστικών φορτίων στη συριακή πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ, που πολιορκείται από τους τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους.

 

Η παράδοση, υπο την προστασία της Ρώσικης Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ, προκειμένου να βοηθήσει τους περίπου 200.000 κατοίκους του Ντέιρ αλ-Ζορ, που βρίσκονται σε επείγουσα ανάγκη από τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα και άλλα αγαθά πρώτης ανάγκης.

«Η παράδοση των ανθρωπιστικών αγαθών των Ηνωμένων Εθνών με την κάλυψη από τα ρωσικά μαχητικά ήταν επιτυχής,» ανέφεραν σε δήλωση τους οι Ρώσικες Ένοπλες Δυνάμεις, προσθέτοντας ότι το IL-76 έριξε κιβώτια με τρόφιμα και φάρμακα.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού πρόσθεσε ότι οι προμήθειες με αλεξίπτωτα που έγιναν την Κυριακή ήταν μόνο η πρώτη παρτίδα των ενισχύσεων που πρέπει να παραδοθούν στην πολιορκημένη πόλη αυτή την εβδομάδα, καθώς η Ρωσία σχεδιάζει να πετούν καθημερινά ανθρωπιστικές φορτία.
“Το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος συνοδεύει το μεταφορικό IL-76 πάνω από τη Συρία, το οποίο κατόπιν αιτήματος του ΟΗΕ διεξάγει τις παραδόσεις με αλεξίπτωτα προμηθειών στον  πληθυσμό, σε απομακρυσμένες και πολιορκημένες περιοχές της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας. Η ενέργεια θα λάβει χώρα αυτή την εβδομάδα”, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Οι παραδόσεις επισιτιστικής βοήθειας από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων άρχισαν να φτάνουν στις πολιορκημένες περιοχές της Ντέιρ αλ-Ζορ στα τέλη Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2014. Στις 24 Φεβρουαρίου, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων πραγματοποίησε την πρώτη προμήθεια με αλεξίπτωτα εφοδιασμού.

Η Ρωσία όμως άρχισε ρίψεις ανθρωπιστικών φορτίων στην πόλη περίπου έξι εβδομάδες πριν κινητοποιηθεί ο ΟΗΕ, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RT. Στις 15 Ιανουαρίου, 2016, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι είχε αρχίσει ανθρωπιστικές ενέργειες ως απάντηση με σκοπό για να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των εξτρεμιστών σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες, παρά σε εκείνες που υπάρχει άμαχος πληθυσμός.

«Οι κάτοικοι σταδιακά επιστρέφουν στην πόλεις της Συρίας και η ειρηνική ζωή επιστρέφει», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του τμήματος επιχειρήσεων του ρωσικού Γενικού Επιτελείου o Αντιπτέραρχος Σεργκέι Ρουντσκόϊ. «Σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή των ανθρωπιστικών δράσεων θα είναι κάτι καινούργιο για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία.»

Οι πρώτες ρίψεις αγαθών έγιναν ακόμη και πριν από την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στις 27 Φεβρουαρίου. Η εκεχειρία δεν εφαρμόζεται σε οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος (IS, πρώην ISIS / ISIL), Al-Nusra Front, ή οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι μαχητές του ΙΚ πολιόρκησαν την Ντέιρ αλ-Ζορ τον Μάιο του 2015, περίπου την ίδια στιγμή που ομάδες τζιχαντιστών κατέλαβαν την αρχαία πόλη της Παλμύρας. Ενώ τεχνικά υπο την διοικηση της Δαμασκού, η πόλη βρίσκεται υπό την κατάλαψη των τρομοκρατών, οι οποίοι κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στην πόλη, και υπονομεύουν τις παραδόσεις προμηθειών τακτικκές επιθέσεις στην αεροπορική βάση. Για σχεδόν ένα χρόνο οι ελίτ Ρεπουμπλικανική Φρουρά της 104ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας έχει απωθήσει με επιτυχία τις επιθέσεις τζιχαντιστών.

Το Σάββατο ο συριακός στρατός και πάλι απώθησε επίθεση του ισλαμικού κράτους στο αεροδρόμιο της Ντέιρ αλ-Ζορ, προσπαθώντας να καταλάβει το στρατηγικό αεροδρόμιο από τη δυτική και τα νότια πλευρά. Σύμφωνα με τις εκθέσεις 48 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν από τον συριακό στρατό.

Μετά την ανακατάληψη της Παλμύρας τον περασμένο μήνα, ο συριακός στρατός με τη βοήθεια της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας έχει διευρύνει τις δραστηριότητές του κατά του ΙΚκαι ορκίστηκε να ξαναπάρει την Ντέιρ αλ-Ζορ, πριν από τη μετάβαση των τρομοκρατών στη λεγόμενη πρωτεύουσα του, Ράκα.
 
 

Πηγή: RT
Μετάφραση: Εύη Σπανού