Συρία: Σύννεφα πολέμου πάνω από το Ιντλίμπ με το Συριακό στρατό να συγκεντρώνει τις δυνάμεις του

Ένας αξιωματούχος του Συριακού στρατού επιβεβαίωσε, με δηλώσεις του στο Συριακό Πρακτορείο, την Κυριακή ότι η προθεσμία που είχε δώσει η Ρωσία στην Τουρκία για να ανοίξει τον διεθνή αυτοκινητόδρομο (Μ4) με ειρηνικό τρόπο έχει λήξει, έτσι οι δυνάμεις του Άσαντ παρατάσσονται για να επιτεθούν στην επαρχία Ιντλίμπ.

«Ο Συριακός Στρατός έστειλε μεγάλο αριθμό ενισχύσεων στις πρώτες γραμμές της υπαίθρου στο Ιντλίμπ, ο πόλεμος ξεκινά από στιγμή σε στιγμή», αναφέρει διαφορετική πηγή στο Sputnik Arab, ενώ επισημαίνει πως οι δυνάμεις του Άσαντ δέχονται επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες από τρομοκράτες που στρατοπεδεύουν στο Ιντλίμπ αλλά η Ρωσία του απαγόρευσε πιθανά αντίποινα. Κάτι τέτοιο φαίνεται να μην ισχύει πλέον.

«Ο Συριακός Στρατός δεν θα παραμείνει άπραγος μπροστά σε αυτές τις, σχεδόν καθημερινές και επαναλαμβανόμενες, παραβιάσεις, βρισκόμαστε ένα στάδιο πριν την ολοκληρωτική επίθεση», κατέληξε.

Η εκεχειρία που δεν τήρησε κανείς

Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο ακόμη τραυματίστηκαν τον προηγούμενο μήνα στην βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ σε επίθεση που εξαπολύθηκε σε ένα τεθωρακισμένο ασθενοφόρο, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Οι τουρκικές δυνάμεις εντόπισαν στόχους στην περιοχή και αμέσως άνοιξαν πυρ σε αντίποινα, τόνισε το υπουργείο. Δεν διευκρινίστηκε ποιος πραγματοποίησε την επίθεση και δεν αναφέρθηκε η τοποθεσία του συμβάντος.

Η Τουρκία και η Ρωσία υποστηρίζουν αντιμαχόμενες πλευρές στον πόλεμο της Συρίας, με την Άγκυρα να στηρίζει τους αντάρτες που πολεμούν εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Μόσχα υποστηρίζει τη Δαμασκό.

Άγκυρα και Μόσχα συμφώνησαν στις 5 Μαρτίου για κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ μετά από εβδομάδες συγκρούσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών που έφεραν τις δύο χώρες κοντά σε άμεση σύρραξη.

Οι μάχες στην Ιντλίμπ κλιμακώθηκαν τον Δεκέμβριο και εκτοπίστηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, προκαλώντας ανησυχίες για ένα νέο κύμα προσφύγων προς την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις δυνάμεις του Άσαντ για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, προειδοποιώντας ότι θα υποστούν «βαριές απώλειες» εάν συνεχιστούν.

Πηγή: AMN