Συρία: Οι ΗΠΑ αποφασίζουν για τον εξοπλισμό των ανταρτών

Οι ΗΠΑ μπορεί να αποφασίσουν ακόμη και αυτήν την εβδομάδα αν θα εξοπλίσουν τους Σύρους αντάρτες, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο ίδιος σημείωσε ότι το θέμα του εξοπλισμού των ανταρτών βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεων του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια του αρχικού τμήματος αυτής της εβδομάδας.

Η πιθανή αυτή κίνηση από τις ΗΠΑ για τον εξοπλισμό των Σύρων ανταρτών που πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αναφέρθηκε αργά χθες το βράδυ για πρώτη φορά από το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες.
Παράλληλα μια πηγή της κυβέρνησης Ομπάμα δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Μέση Ανατολή για να παρευρεθεί σε αυτές τις συναντήσεις στην Ουάσινγκτον.

Τον τελευταίο καιρό εντείνονται οι ανησυχίες ότι ο Άσαντ μπορεί να κερδίζει έδαφος στην συριακή σύγκρουση μετά την πρόσφατη ανάκτηση του ελέγχου της σημαντικής πόλης Κουσέιρ από τις δυνάμεις που είναι πιστές στην συριακή κυβέρνηση.
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ, υποστηριζόμενος από το Ιράν και την Χεζμπολάχ του Λιβάνου, μπορεί να επικρατήσει στον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ.
Αν και η εκτίμηση αυτή απορρίφθηκε γρήγορα από άλλους στον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντανακλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Ισραήλ και οι δυτικές χώρες στο να κάνουν μια αποτίμηση του μέλλοντος της Συρίας και να σταθμίσουν μια παρέμβαση.

Ο Γιουβάλ Στάινιτζ, υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων, Στρατηγικής και Πληροφοριών, ερωτήθηκε σε ενημέρωση των ξένων δημοσιογράφων αν οι πρόσφατες επιτυχίες των δυνάμεων του Άσαντ κατά των ανταρτών μπορεί να προαναγγέλλουν μια νίκη του Σύρου ηγέτη.
«Πάντα πίστευα ότι αυτό ενδέχεται να συμβεί, ότι στο τέλος της ημέρας ο Άσαντ, με μια πολύ ισχυρή υποστήριξη του Ιράν και της Χεζμπολάχ, μπορεί να πάρει το πάνω χέρι», σημείωσε ο Στάινιτζ.
«Και πιστεύω ότι αυτό είναι πιθανό και πίστευα ήδη πριν από πολύ καιρό ότι αυτό είναι πιθανό», πρόσθεσε.

Ο Στάινιτζ, ο οποίος δεν είναι μέλος του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, αλλά έχει πρόσβαση στα ενημερωμένα αρχεία των πληροφοριών, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Άσαντ «μπορεί όχι μόνον να επιβιώσει, αλλά ακόμη και να ανακτήσει εδάφη» από τους αντάρτες.
Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω όσον αφορά μια πιθανή νίκη του Άσαντ, επικαλούμενος την πολιτική του Ισραήλ, η οποία συνίσταται στο να μην αναμειγνύεται δημοσίως στα θέματα της Συρίας.