Συρίγος στο OnAlert: Οι Τούρκοι πατάνε τον κάλο της Αιγύπτου, φέρνοντας πιο κοντά τα ενδεχόμενο συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και ο ρόλος της Τουρκίας στο εσωτερικό της βορειοαφρικανικής χώρας διαφοροποιούν το τοπίο και φέρνουν πιο κοντά την προοπτική συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, εκτιμά ο αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο OnAlert και τον Κώστα Αλατζά.

Ο κ. Συρίγος θεωρεί ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, «αισθάνεται υπαρξιακή απειλή από την παρέμβαση της Τουρκίας στο εσωτερικό της Λιβύης».

Όπως εξηγεί, ο πρόεδρος Σίσι δεν επιθυμεί την κυβέρνηση Σάρατζ στην εξουσία και την κυριαρχία της μουσουλμανικής αδελφότητας στη Λιβύη, καθώς πιστεύει ότι ο Σάρατζ θα προσφέρει βοήθεια στο κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου.

Με αυτά τα δεδομένα το Κάιρο πλέον βλέπει πιο ευνοϊκά μια συμφωνία οριοθέτησης με την Αθήνα. «Επί 16 χρόνια, οι Αιγύπτιοι δεν ήθελαν να πατήσουν τον κάλο της Τουρκίας προχωρώντας σε μία οριοθέτηση με την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει το Καστελόριζο και περιοχές ανατολικά της Κάσου και της Ρόδου, γεγονός που θα ενοχλούσε την Τουρκία. Σήμερα, οι Τούρκοι, με αυτά που κάνουν στη Λιβύη, είναι εκείνοι που πατάνε τον κάλο της Αιγύπτου», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής , θεωρεί ότι το αυριανή επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο αποτελεί μία καλή ευκαιρία να διαπιστώσει τις προθέσεις της αιγυπτιακής ηγεσίας προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Συρίγος στο OnAlert.gr: