T-129 ATAK: Κούρδοι μαχητές ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν το πιο σύγχρονο τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο [vid]

Ένα βίντεο πoυ δημοσίευσε ένα ρωσικό μέσο ενημέρωσης, δείχνει ένα τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο T-129 ATAK σε θερμικά πλάνα να καταρρίπτεται και να τυλίγεται στις φλόγες.

Το τουρκικό ελικόπτερο ATAK είναι εξοπλισμένο με εγχχώρια αεροηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα. Είναι επόμενης γενιάς, διθέσιο, δικινητήριο ελικόπτερο που αναπτύχθηκε για επιθετικές και αναγνωριστικές αποστολές.

Το ελικόπτερο T-129 βρίσκεται σε υπηρεσία με τον Τουρκικό Στρατό και άλλες ένοπλες υπηρεσίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκικής Χωροφυλακής, από το 2014.

Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι Ιρακινοί και Σύροι Κούρδοι μαχητές προσπάθησαν να καταρρίψουν το ελικόπτερο με αντιαεροπορικά πυροβόλα όπλα.

Δείτε το βίντεο:

Τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία

Ο Ερντογάν έχει ανακοινώσει πως η Τουρκία θα εξαπολύσει μια νέα επίθεση στη βόρεια Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει τις YPG, κρίσιμης σημασίας σύμμαχο των ΗΠΑ στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ότι «στραγγίζουν» το συριακό πετρέλαιο και αργότερα το πουλούν στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος υποστηρίζεται και από τη Μόσχα.

Παράλληλα, Σύροι στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί στη Συρία προς τα βόρεια σύνορα με την Τουρκία, καθώς αναμένεται πιθανή τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

«Είμαστε αναπτυγμένοι στα ανατολικά του Ευφράτη και στα σύνορα παράλληλα με τα τουρκικά σύνορα», δήλωσε ο Αλί αλ-Νάσερ, στρατηγός του συριακού στρατού.

To τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο T-129 ATAK.

Με πληροφορίες από: avia.pro / The Eurasian Times