T-72: Ουκρανικό «καψόνι» με κατεστραμμένο άρμα μάχης έξω από την ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο [pics]

Στην επέτειο ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο βρήκε ένα «απρόσμενο δώρο» στην είσοδό της, καθώς ένα κατεστραμμένο άρμα μάχης τύπου T-72 τοποθετήθηκε σαν «υπενθύμιση» στους Ρώσους αξιωματούχους, για τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο στα πεδία μαχών της Ουκρανίας.

Το T-72 έγινε γρήγορα «viral» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και  μάλιστα Ουκρανοί ακτιβιστές αλλά και πολίτες το επισκέφτηκαν για να διαδηλώσουν κατά της ρωσικής εισβολής. Όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες του πρακτορείου Reuters, η τοποθέτηση του συγκεκριμένου άρματος μάχης «συνοδεύτηκε» και από πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό του T-72, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε λάφυρο πολέμου μετά από σκληρές μάχης στην περιοχή Ντμιτρίβκα, στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.

Η γερμανική αντίδραση στην κινεζική πρόταση ειρήνευσης

Επιφυλακτική ήταν η αντίδραση του Βερολίνου στην πρόταση 12 σημείων που υπέβαλε η Κίνα στα Ηνωμένα Έθνη για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ χαρακτήρισε «αμφίβολο» το εάν το Πεκίνο επιθυμεί πράγματι να διαδραματίσει έναν τόσο εποικοδομητικό ρόλο, ενώ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «καλό» το γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση τάσσεται ξεκάθαρα κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων, επισήμανε ωστόσο ότι «λείπουν σημαντικά στοιχεία» από την πρόταση, όπως η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

«Οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση η οποία μας φέρνει πιο κοντά σε μια δίκαιη ειρήνη είναι ευπρόσδεκτη. Το εάν όμως η Κίνα ως παγκόσμια δύναμη επιθυμεί να διαδραματίσει έναν τόσο εποικοδομητικό ρόλο, είναι ακόμη αμφίβολο. Αν το εννοεί, θα πρέπει να συνομιλήσει όχι μόνο με τη Μόσχα, αλλά και με το Κίεβο και να εργαστεί για την ειρήνη υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε νωρίτερα σήμερα στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue με αφορμή την πρώτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος εξέφρασε την κατανόησή του για την ανυπομονησία πολλών ανθρώπων στη Γερμανία να τελειώσει ο πόλεμος.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters