Tu-160: Aναβάθμιση του τρομερού βομβαρδιστικού και πυρομαχικά με ουράνιο θέλει η Ρωσία – ΦΩΤΟ

Παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία τόσο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και από τις ΗΠΑ, η αμυντική της βιομηχανίας, προχωρά ακάθεκτα στην διαρκή παραγωγή οπλικών συστημάτων, αλλά και στην αναβάθμιση και βελτίωση των ήδη υφιστάμενων οπλικών συστημάτων.

Το πρώτο εξοπλιστικό πρόγραμμα αφορά το άρμα μάχης T-80BV, που έχει αναβαθμιστεί ώστε να διαθέτει τη δυνατότητα εκτόξευσης βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, όπως ανέφερε το υπουργείο Άμυνας πρόσφατα.

Σύμφωνα με τις στρατιωτικές πηγές, το T-80BVM διαθέτει το βελτιωμένο σύστημα σταθεροποίησης των οπλικών συστημάτων αλλά και μηχανισμό τοποθέτησης βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου τύπου 3BM59 Svinets-1 και 3BM60 Svinets-2.

Σύμφωνα με διάφορα στοιχεία, το Svinets-1 είναι ικανό να διαπερνά 700-740 χιλιοστά θωράκισης ομοιογενούς χάλυβα σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, ενώ το Svinets-2 μπορεί να διαπερνά 800-830 χιλιοστά θωράκισης ομοιογενούς χάλυβα από την ίδια απόσταση.

Η χρήση πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν παραβιάζει καμία διεθνή συνθήκη, ανέφερε εμπειρογνώμονας, ενώ τέτοια πυρομαχικά δεν εντάσσονται στο συμβατικό οπλοστάσιο των στρατιωτικών μονάδων του ρωσικού στρατού, αλλά στην κατηγορία ειδικών αποθεμάτων, πρόσθεσε.

Ο αμερικανικός στρατός διαθέτει επίσης τέτοιου είδους πυρομαχικά. Συγκεκριμένα, το φορτίο πυρομαχικών των αρμάτων μάχης τύπου Abrams των ΗΠΑ Abrams μπορούν να εξοπλιστούν με πυρομαχικά M829A1 ικανά να διαπερνούν από 650 έως 700 χιλιοστών θωράκιση ομοιογενούς χάλυβα από απόσταση 2 χιλιομέτρων, καθώς τα βλήματα αυτά είναι πιο αποτελεσματικά από τον χάλυβα λόγω της υψηλότερης πυκνότητας τους.

Όσον αφορά βέβαια το άρματα μάχης τύπου T-80BVM, πρόκειται για μια αναβαθμισμένη έκδοση των αρμάτων T-80BV και είναι εφοδιασμένο με το οπλικό σύστημα Sosna-U, με κανόνι 125 χιλιοστών 2A46M-4, ενώ διαθέτει και αναβαθμισμένο κινητήρα αεριοστροβίλου αλλά και θωράκιση Relikt.

Όπως ανέφερε το γραφείο τύπου του υπουργείου Άμυνας, τα άρματα μάχης τύπου T-80BMV ήδη έχουν ξεκινήσει να εντάσσονται στις τάξεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Όσον αφορά το δεύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα, εταιρεία αεροσκαφών Gorbunov που εδρεύει στο Καζάν στην περιοχή του Βόλγα ξεκίνησε την κατασκευή του αναβαθμισμένου στρατηγικού βομβαρδιστικού Tupolev Tu-160.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σειριακή παραγωγή θα ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον, θα περιμένουμε μέχρι την πρώτη πτήση, την ολοκλήρωση του πειραματικού σχεδιασμού και μετά θα ληφθεί απόφαση για σειριακές παραδόσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Υπενθυμίζεται πως το 2015, ανακοινώθηκε η απόφαση για επανέναρξη της παραγωγής του στρατηγικού βομβαρδιστικού αεροπλάνου στην Kazan Aircraft Enterprise, ενώ στις 16 Νοεμβρίου 2017, το νέο αεροπλάνο παραδόθηκε από το τελικό συνεργείο συναρμολόγησης στον σταθμό ελέγχου πτήσης. Χάρη στην αναβάθμισή του, η αποτελεσματικότητα του βομβιστή Tu-160 αναμένεται να αυξηθεί κατά 60%.

Με πληροφορίες από: TASS / tass