Τα απομεινάρια ενός θρύλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού βρέθηκαν κοντά στο Περλ Χάρμπορ (pics/vid)

Το USS Nevada, ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ, βρέθηκε σε βάθος μεγαλύτερο των 15.000 ποδών κοντά στο Περλ Χάρμπορ.

Το εμβληματικό πλοίο είχε δώσει το παρών σε μερικές από τις σημαντικότερες ναυτικές στιγμές των ΗΠΑ.

Δύο ιδιωτικές εταιρείες ανακοίνωσαν, τη Δευτέρα (11/05), ότι ανακάλυψαν το ναυάγιο του θωρηκτού «USS Nevada» περίπου 65 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Περλ Χάρμπορ. Οι φωτογραφίες από τα απομεινάρια, μάλιστα, δείχνουν ότι τμήματα του πλοίου παραμένουν ανέπαφα.

Η αναζήτηση για τα απομεινάρια του αμερικανικού πολεμικού πλοίου έγινε χάρη και σε πολλά αυτόνομα υποβρύχια οχήματα, τα οποία μπορούν να εξερευνήσουν βάθη μεγαλύτερα από περίπου 5.900 μέτρα.

Ο Τζέιμς Ντελγκάδο, αντιπρόεδρος της εταιρείας Search, δήλωσε:

«Το πλοίο άντεξε τορπίλες, βόμβες, οβίδες και δύο εκρήξεις ατομικής βόμβας. Η φυσική οντότητα του πλοίου, που βρίσκεται στο σκοτάδι του μεγάλου μουσείου της θάλασσας, μας θυμίζει όχι μόνο παρελθόντα γεγονότα, αλλά και εκείνους που ανέλαβαν την πρόκληση να υπερασπιστούν τις ΗΠΑ σε δύο παγκόσμιους πολέμους».

​Το πλοίο «USS Nevada», σύμφωνα με τη Διοίκηση Ναυτικής Ιστορίας και Κληρονομιάς, κατασκευάστηκε στο Κουίνσι της Μασαχουσέτης και βρέθηκε τον Μάρτιο του 1916 στις Βρετανικές Νήσους κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη συνέχεια, βρέθηκε στον Δυτικό Ατλαντικό και στην Καραϊβική Θάλασσα προτού συμμετάσχει και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το θωρηκτό βυθίστηκε ύστερα από πολλά πλήγματα που δέχθηκε. Ακόμα, έγινε προσπάθειά διάσωσής του και οι προσωρινές επισκευές τού επέτρεψαν να φτάσει μέχρι τη δυτική ακτή των ΗΠΑ τον Απρίλιο του 1942.

Πηγή: Daily Mail / Sputnik