«Τα είπαν» Κόντε και Ερντογάν για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε είχε χθες βράδυ «μακρά και αναλυτική συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο επίκεντρο της οποίας ήταν η κρίση στην Λιβύη», έκανε γνωστό η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης.

Ο Κόντε είχε επίσης συζητήσει τηλεφωνικά με τον Ερντογάν τον Οκτώβριο, όταν η Ρώμη ζητούσε με έντονο τρόπο τον άμεσο τερματισμό των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία.

Χθες η ΚΕΕ στη Λιβύη, ανακοίνωσε ότι «έθεσε σε εφαρμογή» τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με την Τουρκία, ανοίγοντας τον δρόμο για μια πιο άμεση επέμβαση της Άγκυρας στη Λιβύη.

Σε επιστολές που απευθύνονται στους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Αλγερίας και της Τουρκίας, ο επικεφαλής της ΚΕΕ, Φάγεζ αλ-Σάρατζ, προτρέπει αυτές τις «φίλες χώρες να ενεργοποιήσουν τις συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας», σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Σκοπός είναι να «απωθηθεί η επίθεση κάθε οργάνωσης η οποία επιχειρεί εκτός της κρατικής νομιμότητας, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη και να επιτευχθεί η σταθερότητα της Λιβύης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΕ, που εδρεύει στην Τρίπολη.

Ο Σάρατζ κάλεσε τις πέντε χώρες «να συνεργαστούν και να συντονιστούν» με την ΚΕΕ στη μάχη κατά «των τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters