Τα κατασκοπευτικά U-2 έχουν στο μάτι την Βόρεια Κορέα – ΒΙΝΤΕΟ

Οι πιλότοι που πετούν τα κατασκοπευτικά U-2 πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο σε μια καθημερινή προσπάθεια να μάθουν τί ετοιμάζει ο Κιμ Γιονκ Ουν αποτελούν μόλις το 40% των χειριστών που έκαναν αίτηση για τα “μαύρα τζετ” της αμερικανικής Αεροπορίας. Το υπόλοιπο 60%, περισσότεροι από τους μισούς, “κόπηκε” από τα πρώτα κιόλας στάδια της εκπαίδευσης.

Η μικρή ελίτ που επιχειρεί με το πιο δύσκολο στην πτήση αεροσκάφος της USAF φορά πλήρη στολή αστροναύτη πριν αφήσει την νοτιοκορεατική βάση Οσάν για ένα ταξίδι… αδιακρισίας πάνω από την περίκλειστη, μυστικοπαθή Βόρεια Κορέα. Ο λόγος είναι ότι στο απίστευτο ύψος που πετούν τα U-2, ο αέρας είναι τόσο αραιός που χωρίς την ειδική στολή το αίμα των πιλότων θα έβραζε αν για οποιοδήποτε λόγο έχαναν την συμπίεση στο κόκπιτ… Η δύσκαμπτη αυτή στολή είναι αληθινή ασφάλεια ζωής. 

Οι αποστολές στρατηγικής αναγνώρισης είναι πολύωρες, κοπιαστικές και απαιτητικές. Οι χειριστές πίνουν πολλά υγρά για να μην αφυδατωθούν και τρώνε πολτοποιημένο φαγητό από σωληνάρια με… καλαμάκι. Όμως οι αποστολές αξίζουν τον κόπο. Τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό από τις κάμερες και τους αισθητήρες ενός U-2 που πετά από πάνω, εκτός κι αν είναι κρυμμένο βαθειά μέσα στην γη!

Πριν επιβιβασθεί στο αεροπλάνο με τις δεκάδες κεραίες που μαρτυρούν ό,τι πιο σύγχρονο -και απόρρητο- στον τομέα των συστημάτων και αισθητήρων παρατήρησης, ο πιλότος χαιρετά έναν-έναν ξεχωριστά τους υπολόγους της ομάδας υποστήριξης. Αυτοί ευθύνονται για το 50% μιας επιτυχημένης αποστολής και το αξίζουν με το παραπάνω. Το εναπομείναν 50% είναι υψηλά διαβαθμισμένο και ελάχιστοι έχουν άδεια να γνωρίζουν γι΄ αυτό.  

Εδώ και 60 χρόνια, οι “Δράκαινες”, όπως αποκαλούν τα U-2 οι πιλότοι τους, φέρνουν πληροφορίες από κάθε περιοχή “ειδικού ενδιαφέροντος” και η Βόρεια Κορέα δεν αποτελεί εξαίρεση. Ιδίως τώρα που ο «Υπέρτατος Ηγέτης» απειλεί τους πάντες με το πυρηνικό του, όπως διατείνεται, οπλοστάσιο. Δείτε πως ξεκινά μια ακόμη πτήση από την Νότια Κορέα με προορισμό τον Βορρά στο βίντεο που ακολουθεί.