Τα «σεκιούριτι» κατά των πειρατών έχουν ρίσκο!

Δύο υπαξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, ο Μασιμιλιάνο Λατόρε και ο Σαλβατόρε Τζιρόνε, οι οποίοι κατηγορούνται για την δολοφονία δυο ινδών ψαράδων, πρόκειται να επιστρέψουν αύριο στην Ινδία, όπως ανακοίνωσε επίσημα σήμερα η ιταλική κυβέρνηση.
Οι Λατόρε και Τζιρόνε είχαν επιστρέψει στην Ιταλία από την Ινδία, όπου κρατούνταν, για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου.
Την 11 Μαρτίου οι αρχές της Ρώμης έκαναν γνωστό ότι οι δυο στρατιωτικοί δεν θα επέστρεφαν στο Νέο Δελχί και ότι επρόκειτο να επιλεγεί κατά πάσα πιθανότητα η οδός της διεθνούς διαιτησίας.
Μετά όμως την κλιμάκωση των εντάσεων με την Ινδία και την απαγόρευση εξόδου από την χώρα στον Ιταλό πρεσβευτή στο Νέο Δελχί, η κυβέρνηση Μόντι ανακοίνωσε τελικώς αλλαγή στάσης της.
«Υπό το φως των ισχυρών διαβεβαιώσεων που μας δόθηκαν, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι δυο υπαξιωματικοί θα επιστρέψουν αύριο στην Ινδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι Λατόρε και Τζιρόνε την 15 Φεβρουαρίου 2012, ενώ επέβαιναν σε ιταλικό εμπορικό πλοίο ως ένοπλοι φρουροί άνοιξαν πυρ στα ανοιχτά του νότιου ομόσπονδου ινδικού κρατιδίου Κεράλα εναντίον αλιευτικού, νομίζοντας ότι επρόκειτο για πλεούμενο πειρατών. Τα πυρά τους προκάλεσαν τον θάνατο δυο ινδών ψαράδων.