Ταϊβάν: Εντόπισε συντρίμμια από ένα κινεζικό «μετεωρολογικό» μπαλόνι σε ένα στρατηγικό νησί

Κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι καταρρίπτερα από αμερικανικό F-22. Φωτογραφία Reuters

Ο στρατός της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα ότι βρήκε τα υπολείμματα ενός μπαλονιού που συνετρίβη πιθανότατα από την Κίνα σε ένα απομακρυσμένο και στρατηγικά τοποθετημένο νησί κοντά στην κινεζική ακτή, εν μέσω των εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για τα κατασκοπευτικά μπαλόνια.

Η Ταϊβάν, την οποία η Κίνα διεκδικεί ως δικό της έδαφος, έχει παραπονεθεί για αυξημένη παρενόχληση από τις ένοπλες δυνάμεις του Πεκίνου τα τελευταία τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών και των drones που πετούν κοντά στο νησί.

Ο στρατός της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι αργά το πρωί της Πέμπτης οι δυνάμεις του στο νησί Dongyin, τμήμα του αρχιπελάγους Matsu που ελέγχεται από την Ταϊβάν, στα ανοιχτά της κινεζικής ακτής Fuzhou, παρατήρησαν ένα άγνωστο αντικείμενο να πέφτει από τον ουρανό και στη συνέχεια βρήκαν τα υπολείμματα ενός μπαλονιού σε ένα πεδίο βολής.

Το μπαλόνι είναι πιθανότατα μετερεωλογικό, υποστηρίζει ο στρατός.

«Η προκαταρκτική έρευνα διαπίστωσε ότι τα λείψανα ήταν ενός μετεωρολογικού οργάνου ανίχνευσης, τα οποία έχουν συλλεχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες για περαιτέρω αξιολόγηση», ανέφερε ο στρατός της Ταϊβάν σε σύντομη δήλωση.

Το υπουργείο Άμυνας του νησιού δήλωσε την Τρίτη ότι δεν εντόπισε αερόστατα επιτήρησης από την Κίνα στην περιοχή, καθώς η διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τα κατασκοπευτικά μπαλόνια πυροδοτεί ανησυχίες για αυξανόμενες στρατιωτικές εντάσεις.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters