Ταϊβάν: Ο στρατός πυροβόλησε για πρώτη φορά κινεζικό drone που παραβίασε τον εναέριο χώρο

Στρατεύματα της Ταϊβάν εκτόξευσαν πραγματικά πυρά ενάντια σε κινεζικό drone που δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις καθώς πετούσε πάνω από το νησί Ερντάν, σήμερα Τρίτη 30 Αυγούστου 2022.

Η στρατιωτική διοίκηση της Kinmen (KDC) δήλωσε ότι εντοπίστηκαν τρία «πολιτικά» drones, το καθένα από τα οποία πετούσαν πάνω από τα νησιά Ντάνταν, το Έρνταν και τη νησίδα Σι αντίστοιχα, τα οποία ανήκουν στην περιφέρεια της Kinmen. Αφού προειδοποιήθηκαν από ταϊβανέζους στρατιώτες με φωτοβολίδες, τα UAV πέταξαν μακριά από τα νησιά προς την κατεύθυνση του Xiamen της Κίνας.

Λίγο αργότερα, ένα άλλο κινεζικό drone εισήλθε ξανά στον εναέριο χώρο πάνω από τα ύδατα του νησιού Ερντάν. Τα στρατεύματα της Ταϊβάν εξέδωσαν και πάλι προειδοποιήσεις σύμφωνα με τις διαδικασίες.

Ωστόσο, επειδή το drone συνέχισε να κάνει κύκλους πάνω από το νησί, οι στρατιώτες «εξαπέλυσαν αμυντικά πυρά για να απομακρύνουν το αεροσκάφος». Στη συνέχεια, το UAV πέταξε μακριά προς την κατεύθυνση του Xiamen της Κίνα.

Το περιστάτικό αυτό έρχεται μετά τις προειδοποιήσεις της Ταϊβάν ότι θα καταρρίπτει πλέον τα κινεζικά drones που δεν τηρούν τις προειδοποιήσεις και εισβάλουν στον εναέριο χώρο της. Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, το KDC δήλωσε ότι θα πραγματοποιεί στο εξής μια διαδικασία τεσσάρων βημάτων για την αντιμετώπιση των drones, η οποία θα περιλαμβάνει «εκτόξευση φωτοβολίδων σήματος, αναφορά της εισβολής, εκδίωξη του drone και κατάρριψή του».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το KDC ανέφερε ότι εκτόξευσε πραγματικά πυρά σε κινεζικά drones.

Πηγή: Taiwan News