Ταϊβάν: Πληροφορίες ότι θα την επισκεφτεί η Πελόζι – «Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια» λέει η Κίνα

Μέχρι χθες Κυριακή, 31/7/2022, παρέμενε άγνωστο αν η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι θα επισκεπτόταν την Ταϊβάν, κατά τη διάρκεια της πολυήμερης επίσκεψής της στη Νοτιοανατολική Ασία.

Μάλιστα το γραφείο της ανακοίνωσε χθες Κυριακή το επίσημο πρόγραμμα της κυρίας Πελόζι, χωρίς την παραμικρή αναφορά στην Ταϊβάν.

Όμως πριν λίγη ώρα δημοσιογράφος με έδρα την Ταϊπέι, ανέφερε με ανάρτησή της στο Twitter πως κατά τις πληροφορίες της η Πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων θα επισκεφτεί την Ταϊβάν τη νύχτα της 2ας Αυγούστου (τοπική ώρα).

Μάλιστα κατά το δίκτυο asia.nikkei.com, ο στρατός των ΗΠΑ μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων αεροπλανοφόρων και μεγάλων αεροπλάνων, πιο κοντά στην Ταϊβάν ενόψει μιας αναμενόμενης αλλά ανεπιβεβαίωτης επίσκεψης στο νησί από την Πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι.

Ο στρατός αρχικά ήταν αντίθετος στην επίσκεψη της Προέδρου, αλλά τώρα φαίνεται να δημιουργεί μια ζώνη ασφαλείας για το αεροπλάνο της Πελόζι, σε περίπτωση που αποφασίσει να προχωρήσει στην επίμαχη στάση.

Πάντα κατά την ίδια πηγή, οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή περιλαμβάνουν το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan, το οποίο επέστρεψε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μετά από επίσκεψη στη Σιγκαπούρη την περασμένη εβδομάδα, το αμφίβιο επιθετικό πλοίο USS Tripoli, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Οκινάουα, και το αμφίβιο επιθετικό πλοίο USS America , το οποίο έχει αναπτυχθεί στο Sasebo της Ιαπωνίας.

Περαιτέρω στον Ειρηνικό, το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln, το Landing Helicopter Dock USS Essex και άλλα 36 πολεμικά πλοία καθώς και τρία υποβρύχια βρίσκονται στη Χαβάη, συμμετέχοντας στην Άσκηση Rim of the Pacific (RIMPAC), η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Πηγή χάρτη: US Naval Institute

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ξεκίνησε σήμερα την περιοδεία της στην Ασία, μια περιοδεία η οποία καλύπτεται από μυστικότητα έπειτα από την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Κίνα με αφορμή την Ταϊβάν.

Πριν από λίγο, ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ κάλεσε την Πελόζι να εργαστεί για «σταθερές» σχέσεις με το Πεκίνο κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην πόλη-κράτος.

«Ο πρωθυπουργός Λι τόνισε τη σημασία των σταθερών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σιγκαπούρης.

Η ασιατική της περιοδεία περιλαμβάνει ακόμη στάσεις στη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, αλλά αυτό που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον είναι μια πιθανή επίσκεψή της στην Ταϊβάν.

Οι πληροφορίες για σχέδιο επίσκεψής της στην Ταϊβάν έχουν προκαλέσει την οργή του Πεκίνου και αμηχανία ακόμη και στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιχειρεί να αποκλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις με την Κίνα.

Το Πεκίνο θεωρεί δικό του έδαφος την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, έδαφος το οποίο μια μέρα αν χρειαστεί λέει ότι θα καταλάβει δια της βίας, και έχει πραγματοποιήσει όλο και εντονότερες προειδοποιήσεις ότι θα θεωρήσει μια επίσκεψη της Πελόζι σοβαρή πρόκληση.

Πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Ζάο Λιτσιάν προειδοποίησε ότι η Κίνα δεν «θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια» αν η Πελόζι επισκεφθεί την Ταΐβάν και ότι επειδή είναι «η τρίτη στη σειρά αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης» τυχόν επίσκεψή της θα «έχει πρωτοφανή πολιτικό αντίκτυπο».