Ταϊβάν: Εκτός από τα F-35B θέλει και τα Μ1Α2 Abrams – ΒΙΝΤΕΟ

Η Ταϊβάν φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει και αμερικανικά άρματα μάχης τύπου M1A2 Abrams, εκτός από τα υπερσύγχρονα αμερικανικά αεροσκάφη F-35B.

Τα M1A2 Abrams θα αναλάβουν την υπεράσπιση των ακτών της σε περίπτωση μιας κινεζικής αποβατικής ενέργειας, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Ταϊπέι, ισχυριζόμενος ότι το νησί θα μπορούσε να γίνει το νεότερο «πιο καυτό σημείο» στην περιοχή.

Η Ταϊπέι προτίθεται να αγοράσει τα άρματα μάχης των ΗΠΑ, ώστε αυτά για να λειτουργήσουν ως μια παράκτια γραμμή άμυνας στην περίπτωση που η ηπειρωτική Κίνα επιλέξει να καταλάβει το νησί, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιεν Τε-Φα, σε ομιλία του σε επιτροπή του Κοινοβουλίου.

Σημειώνοντας ότι τα άρματα μάχης Abrams θα μπορούσαν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη πίσω από μια νίκη στην ακτή και την απώθηση του εχθρού στην παραλία, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι ο στρατός αξιολογεί επί του παρόντος την αγορά του υλικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η αξιολόγηση και το μέγεθος της δυνητικής αγοράς», πρόσθεσε, «θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους».

Ο Υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν πιστεύει ότι το νησί πρέπει να ενισχύσει τον στρατό του καθώς η Κίνα εντείνει συνεχώς τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο Στενό της Ταϊβάν.

«Σε ένα ή δύο μήνες, η Κίνα θα διεξάγει στρατιωτική εκπαίδευση μεγαλύτερης εμβέλειας και θα αυξήσει τις διακλαδικές της επιχειρήσεις στις περιοχές κοντά στην Ταϊβάν», δήλωσε ο Γιεν. «Το Στενό της Ταϊβάν είναι πολύ πιθανό να αντικαταστήσει την Κορεατική Χερσόνησο ως το πιο καυτό σημείο ανάφλεξης στην περιοχή».

Ο Γιεν επίσης σημείωσε ότι η Ταϊπέι αύξησε την στρατιωτική της ετοιμότητα μετά από την επέκταση των δραστηριοτήτων του Πεκίνου κοντά στην Ταϊβάν. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, το αεροπλανοφόρο Liaoning του Κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού πέρασε πλησίον της Ταϊβάν τουλάχιστον τρεις φορές, με την τελευταία να έλαβε χώρα στις 19 Απριλίου. Επιπλέον, τα κινεζικά αεροσκάφη αύξησαν τις περιπολίες τους στην περιοχή τον Απρίλιο.

Δείτε το επίσημο βίντεο των πρόσφατων περιπολιών της Κινεζικής ΠΑ γύρω από την Ταϊβάν.