Tάνια Γεωργελά: H Πρώτη Κυρία του ISIS – ΒΙΝΤΕΟ

Η Τάνια Γεωργελά ήταν σύζυγος του Ελληνοαμερικανού Τζων Γεωργελά, ο οποίος θεωρείται το πιο ισχυρό μέλος του ISIS που προέρχεται από τις ΗΠΑ. Η «Πρώτη Κυρία του ISIS» είναι ο τίτλος ντοκιμαντέρ του The Atlantic, με θέμα τη ζωή της με και…χωρίς τον αρχιτζιχαντιστή.

Ο Γάμος και τα όνειρα για τους “ιερούς πολεμιστές” στη Συρία

Η Τάνια κατάγεται από το Μπανγκλαντές και παντρεύτηκε τον Τζων Γεωργελά στην Αγγλία, ενώ ο ίδιος ήταν ήδη ανερχόμενος στην ιεραρχία του ISIS. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά, κάνοντας όνειρα να τα καμαρώσουνε μια μέρα ως «ιερούς πολεμιστές». Το 2013 πήγαν στη Συρία, ωστόσο μερικές εβδομάδες μετά η Τάνια με τα παιδιά τους τον άφησαν και επέστρεψαν στο Πλάνο του Τέξας, όπου ζουν οι γονείς του Τζων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τάνια έχει μεταμορφωθεί όπως ο σύζυγός της, αλλά από την ανάποδη.

Όσον αφορά στον πρώην σύζυγό της (πλέον έχει πάρει διαζύγιο), η ίδια λέει πως «την εγκατέλειψε για να γίνει ο επόμενος Οσάμα Μπιν Λάντεν», ενώ προσθέτει πως τα παιδιά τους μεγάλωναν για να γίνουν «ασασίνοι».

Η γνωριμία με τον Γεωργέλα και ο …χωρισμός

Γνώρισε τον Γεωργελά μέσω μουσουλμανικής ιστοσελίδας για γνωριμίες, χαρτάκια με τη διεύθυνση της οποίας μοιράζονταν σε διαμαρτυρία κατά του πολέμου στο Ιράκ. Παντρεύτηκαν στην Αγγλία τον Οκτώβριο του 2004 και μετά πήγαν στις ΗΠΑ. Με την άνοδο του ISIS το 2013, ο Γεωργελάς τής είπε ότι ήθελε να πάνε στη Συρία και να ζήσουν στο Χαλιφάτο. «Ο Τζων ήθελε να πάμε στη Συρία, και είπα ότι δεν ήμουν έτοιμη, όχι όσο τα παιδιά ήταν μικρά. Ήθελα να κερδίσουν οι αντάρτες, αλλά δεν χρειαζόταν να είμαι μέσα στη Συρία» λέει σχετικά η Τάνια, που τότε ήταν έγκυος στο τρίτο της παιδί. Πάντως, τα παιδιά «εκπαιδεύονταν ως ασασίνοι» και «τα ντύναμε ως τζιχαντιστές».

Η ζωή της πίσω στο Τέξας

«Αναδημιούργησε τον εαυτό της ως μια γυναίκα της κοινωνίας του Τέξας, υιοθετώντας τόσο εκτενώς τον τρόπο ζωής του νέου της σπιτιού, που μόνο η προφορά της αποκαλύπτει πως δεν είναι ντόπια. Από τον τρόπο που ντύνεται, θα νόμιζες ότι έχει περάσει την τελευταία δεκαετία διαβάζοντας την ιταλική Vogue και όχι το Κοράνι. Πάει σε συναυλίες. Αντί για τζαμί, πηγαίνει σε εκκλησία Ουνιταριανών. Αντί για έναν τζιχαντιστή κληρικό σύζυγο, έχει τον Κρεγκ, έναν φίλο από τη Μινεσότα».

Παρά τον κατά πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής της, η ίδια αναφέρει πως υπάρχουν ακόμα κατάλοιπα της πλύσης εγκεφάλου από τους τζιχαντιστές. Συγκεκριμένα, η ίδια είχε πει κάποια στιγμή πως δεν θεωρεί τους Σιίτες πραγματικούς μουσουλμάνους, ενώ, αν και δεν θέλει να γυρίσει στη Συρία, αποδοκιμάζει τον βομβαρδισμό τόσο πολλών ακολούθων του ISIS, «απλά επειδή θέλουν να ζήσουν σε ένα χαλιφάτο».

Ο ρατσισμός στο Λονδίνο όπου μεγάλωσε ήταν αυτό που φαίνεται έσπρωξε την 33χρονη στο να ασπαστεί το ριζοσπαστικό Ισλάμ. «Είχαμε κακούς γείτονες, συνήθιζαν να σπάνε τα τζάμια. Αλλά γενικά ένιωθα ότι είμαι ξένη». δήλωσε.

Φωτο: O αρχιτζιχαντιστής- Γεωργελάς

Κομβικό σημείο ήταν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001: «Ήμουν 17, είδα τους πύργους να πλήττονται και πήγα στο σχολείο την επόμενη ημέρα. Είπα στη φίλη μου “δεν είναι απαίσιο αυτό που συνέβη;” και με κοίταξε και μου είπε “είναι στ’ αλήθεια;”. Εκείνη τη στιγμή έγινα πραγματικά σκληροπυρηνική τζιχαντίστρια».

Με πληροφορίες από το http://usa.greekreporter.com, www.theatlantic.com,
 

Το παρακάτω βίντεο είναι το ντοκιμαντέρ του The atlantic για την «Πρώτη Κυρία του ISIS»