Κατάρριψη IL-20: Από Συριακούς S-200 καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροσκάφος με Ισραηλινή ευθύνη – ΒΙΝΤΕΟ

 Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το κατασκοπευτικό-αναγνωριστικό αεροσκάφος IL-20, με πλήρωμα 15 ατόμων καταρρίφθηκε από συριακό πύραυλο εδάφους-αέρος S-200 πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ, δήλωσε πως συνεχίζονται οι έρευνες των ομάδων Έρευνας και Διάσωσης στα συντρίμμια του αεροσκάφους, όμως δεν υπάρχουν ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων.

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις με σχετική τους ανακοίνωση, ανέφεραν ότι το αναγνωριστικό αεροσκάφος IL-20 καταρρίφθηκε μαζί με το 15μελές πλήρωμα του κατά λάθος, από πύραυλο εδάφους-αέρος συστήματος S-200 της Συρίας, κατά την διάρκεια της προσπάθειας των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων να αναχαιτίσει Ισραηλινή επίθεση από 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην περιοχή της Λαττάκειας το βράδυ της Δευτέρας 18.09.2018.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρωσικού ΥΠΑΜ, δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί σίγουρα μπορούσαν να δουν το ρωσικό αεροσκάφος, το οποίο βρίσκοταν σε διαδικασία προσγείωσης και δεν ενημέρωσαν εγκαίρως ώστε αυτό να μπορέσει να απομακρυνθεί από την περιοχή εμπλοκής, με αποτέλεσμα την κατάρριψη του.

Οι Ισραηλινοί πιλότοι επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν το ρωσικό αεροσκάφος ως «ασπίδα», με αποτέλεσμα αυτό να δεχθεί το πλήγμα από του πυραυλικό σύσητμα αεράμυνας S-200.

Η Ρωσία είπε ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη «έσπρωξαν» το ρωσικό αεροπλάνο στη γραμμή του πυρός. Το υπουργείο κατηγόρησε τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις για «εσκεμμένη πρόκληση» και είπε ότι το Ισραήλ δεν προειδοποίησε τη Ρωσία για την διεξαγωγή της επίθεσης του στην περιοχή, παρά ένα λεπτό πριν από το χτύπημα.

Μέχρι στιμγής τόσο η Συρία, όσο και το Ισραήλ έχουν αρνηθεί να κάνουν σχόλια για το συμβάν.

Πηγή Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας