Τέλος εποχής στο Αφγανιστάν για ΗΠΑ και Βρετανία

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Ημέρα – σταθμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Κυριακή, 26 Οκτωβρίου του 2014 για το Αφγανιστάν καθώς οι στρατιώτες της Βρετανίας και των ΗΠΑ παρέδωσαν στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας δύο μεγάλες βάσεις , τις οποίες χρησιμοποιούσαν κατά τον πόλεμο ενάντια στους Ταλιμπάν : Με την κίνηση αυτή ουσιαστικά τελείωσαν και επισήμως οι επιχειρήσεις  των αμερικανών πεζοναυτών και των βρετανικών στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Σε συμβολικό επίπεδο οι σημαίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας υπεστάλησαν στα στρατόπεδα Leatherneck των ΗΠΑ και Bastion της Βρετανίας, που βρίσκονται δίπλα το ένα στο άλλο στη νοτιοδυτική επαρχία Χελμάντ.
Στρατωνίζονταν ως και 40.000 στρατιώτες

Το στρατόπεδο Leatherneck, η μεγαλύτερη βάση των ΗΠΑ που παραδίδεται στον αφγανικό έλεγχο και το στρατόπεδο Bastion - υπήρξε το κέντρο επιχειρήσεων της Βρετανίας στο Αφγανιστάν- αποτελούσαν από κοινού το περιφερειακό αρχηγείο του διεθνούς Συνασπισμού για το νοτιοδυτικό Αφγανιστάν, στεγάζοντας έως και 40.000 στρατιωτικό προσωπικό και εργολάβους.

Η βάση έμοιαζε με μία σκονισμένη πόλη-φάντασμα αποτελούμενη από τσιμεντένιους τοίχους, άδειους στρατώνες και συρματόπλεγμα. Γραφεία και πίνακες ανακοινώσεων, όπου κάποτε έβλεπες φωτογραφίες νεκρών αμερικανών και βρετανών στρατιωτών, αφαιρέθηκαν.
«Είναι παράξενα άδειο», δήλωσε ο πλωτάρχης Γουίλ Ντέιβις από τους Βασιλικούς Φρουρούς Dragoon του βρετανικού στρατού. Το στρατόπεδο Bastion ήταν επίσης εκεί όπου ο πρίγκιπας Χάρι είχε την έδρα του ως χειριστής ελικοπτέρου Απάτσι.

Τα άφησαν όλα πίσω…

Τώρα αναμένεται να ξεκινήσει η επιστροφή στην πατρίδα των τελευταίων στρατιωτών-  ο χρόνος της επιστροφής δεν ανακοινώθηκε για λόγους ασφαλείας.Η παράδοση των δύο στρατοπέδων έρχεται τρεις μήνες πριν την ολοκλήρωση της αποστολής της διεθνούς συμμαχίας ISAF στο Αφγανιστάν, στα τέλη του 2014. Αφγανιστάν και ΗΠΑ έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία για την παραμονή διεθνών δυνάμεων στη χώρα και μετά την απόσυρση της ISAF.ΗΠΑ και Βρετανία διατηρούν κάποιες δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν και υπάρχουν φόβοι πως μόλις αυτές αποσυρθούν –περίπου προς το τέλος του 2014- οι εξεγέρσεις των Ταλιμπάν , που έχουν  ήδη αυξηθεί, θα γίνουν πιο μαζικές.Το ΝΑΤΟ ηγείται του συνασπισμού ISAF από το 2003.

Μετά τη σημερινή αποχώρηση, το 215ο Σώμα του αφγανικού εθνικού στρατού θα έχει το αρχηγείο του στη βάση, έκτασης 28 τετραγωνικών χιλιομέτρων,  σχεδόν καμία ξένη παρουσία δεν θα υπάρχει στη Χελμάντ.

Ο στρατός των ΗΠΑ αφήνει πίσω του στον αφγανικό στρατό περιουσία και εξοπλισμό αξίας περίπου 230 εκ. δολαρίων καθώς και  ένα μεγάλο αεροδρόμιο, δρόμους και κτίρια κλπ υποδομές.
«Τους δώσαμε τους χάρτες του χώρου. Τους δώσαμε τα κλειδιά», δήλωσε ο συνταγματάρχης Ντουγκ Πάτερσον, διοικητής  ταξιαρχίας  πεζοναυτών, υπεύθυνος για την επιμελητεία.

Όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία  453 Βρετανοί στρατιώτες και 2.349 Αμερικανοί στρατιωτικό προσωπικό- μάχιμο και μη-, σκοτώθηκαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη χώρα από το 2001, όταν ο Συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανέτρεψε την κυβέρνηση των Ταλιμπάν επειδή πρόσφερε καταφύγιο στην Αλ Κάιντα αφού εξαπέλυσε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

53 νεκροί σε επιχειρήσεις
 
Στο μεταξύ 53 άτομα σκοτώθηκαν  το τελευταίο 24ωρο στη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον ων Ταλιμπάν σε διάφορες περιοχές του Αφγανιστάν.
Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών,διοργανώθηκαν επιχειρήσεις στις επαρχίες Μπανταχσάν, Κανταχάρ, Ζαμπούλ, Ουρουζγκάν, Χελμάντ, Φαράχ και Ανγκαρχάρ και σκοτώθηκαν 44 αντάρτες και 73 τραυματίστηκαν.
Κατασχέθηκαν επίσης πολλά όπλα και εκρηκτικά.Έχασαν όμως τη ζωή τους και 9 Αφγανοί στρατιώτες.
Οι αφγανικές δυνάμεις απενεργοποίησαν 43 βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σδρόμους από τους Ταλιμπάν.