Τέλος στην ακυβερνησία του Ιράκ;

Ο πρόεδρος της χώρας ζήτησε από τον Αμπάντι να σχηματίσει κυβέρνηση
Νωρίτερα ομοσπονδιακό δικαστήριο είχε δικαιώσει τον Αλ- Μαλίκι


πηγή: Reuters

Ο πρόεδρος του Ιράκ ζήτησε επισήμως σήμερα από τον Χάινταρ αλ-Αμπάντι, ο οποίος είχε επιλεγεί νωρίτερα από τον σιιτικό συνασπισμό για την πρωθυπουργία, να σχηματίσει κυβέρνηση, δήλωσε εκπρόσωπος. Η κίνηση, η οποία έρχεται έπειτα από μήνες πολιτικής διαμάχης, είναι πιθανό να συναντήσει αντίσταση από τον Νούρι αλ-Μάλικι, ο οποίος έχει απορρίψει εκκλήσεις να παραιτηθεί από την επιδίωξή του για μια τρίτη πρωθυπουργική θητεία.

«Η χώρα βρίσκεται στα χέρια σας», δήλωσε ο πρόεδρος Φουάντ Μασούμ στον Αμπάντι.

Λίγο νωρίτερα ο σιιτικός συνασπισμός στο ιρακινό κοινοβούλιο είχε ορίσει τον Αμπάντι υποψήφιο για την πρωθυπουργία στη θέση του Μάλικι. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του πρακτορείου ειδήσεων Al-Forat News, 127 από τους 173 σιίτες βουλευτές του συνασπισμού των σιιτών υποστήριξαν τον Αμπάντι, παρά την επιμονή του Μάλικι να σχηματίσει ο ίδιος την επόμενη κυβέρνηση.

Οι αριθμοί, εφόσον επιβεβαιωθούν, σημαίνουν ότι περίπου οι μισοί από τους βουλευτές του Μάλικι εγκατέλειψαν τον πρωθυπουργό.

Ο Χάινταρ αλ-Αμπάντι, γεννημένος το 1952 και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ήταν μέχρι σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ είναι αρμόδιος για να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου, μια διαδικασία που είχε καθυστερήσει εξαιτίας των πολιτικών διενέξεων και του κύματος βίας που πλήττει τη χώρα.

Νωρίτερα ομοσπονδιακό δικαστήριο είχε δικαιώσει τον Αλ- Μαλίκι

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Ιράκ επιβεβαίωσε ότι ο συνασπισμός του Νούρι αλ-Μάλικι είναι η μεγαλύτερη δύναμη του ιρακινού κοινοβουλίου, δικαιώνοντάς τον στην απόφασή του να προσφύγει κατά του προέδρου της χώρας με την κατηγορία ότι δεν έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε πρόσωπο που προέρχεται από την μεγαλύτερη ιρακινή κοινοβουλευτική δύναμη. «Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο ανακοινώνει ότι επιβεβαιώνει ότι το Κράτος Δικαίου είναι η μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο», μετέδωσε η ιρακινή τηλεόραση.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο ιρακινός πρόεδρος οφείλει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε πολιτικό που προέρχεται από το μεγαλύτερο σε δύναμη κόμμα του ιρακινού κοινοβουλίου, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο στον αλ-Μάλικι να διεκδικήσει τρίτη πρωθυπουργική θητεία. Η εξέλιξη αυτή «είναι πολύ προβληματική και περιπλέκει πάρα πολύ την κατάσταση», σχολίασε ανώτατος ιρακινός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται στο πρακτορείο Ρόιτερς.

ΔΗΛΩΣΗ TΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ιωαννίνων, κα Άννα Ασημακοπούλου, σχετικά με τα εγκλήματα κατά Χριστιανών στο Ιράκ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σοκ και δέος σε όλη την ανθρωπότητα, αλλά και αισθήματα πόνου, οργής και αγανάκτησης στους Χριστιανούς όλου του κόσμου, προκαλούν οι σφαγές κατά Χριστιανών και μειονοτήτων από τους φανατικούς Τζιχαντιστές στο Ιράκ. Ο Χριστιανισμός προετοιμάζεται να τιμήσει την Κοίμηση της Θεοτόκου με τη σκέψη στραμμένη στους αδελφούς μας που μαρτυρούν με τον πιο φριχτό τρόπο. Αυτή τη στιγμή, συντελείται ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όπως με τον πιο επίσημο τρόπο συνομολογείται τόσο από την Ε.Ε., όσο και με τη σημερινή ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου. Χιλιάδες χριστιανοί και μειονοτικοί ζουν σε καθεστώς απόλυτης φρίκης, υφίστανται τα πιο φριχτά βασανιστήρια, δολοφονούνται, εξανδραποδίζονται, άμαχοι θάβονται ζωντανοί, γυναίκες πωλούνται στα σκλαβοπάζαρα. Ενώνουμε τη φωνή μας και απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να συμβάλλει αποφασιστικά ώστε να μπει ένα τέλος στη γενοκτονία, να σταματήσει άμεσα η βία των εξτρεμιστών και να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δοκιμασία και η παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου πρέπει να σταματήσουν τώρα, αυτό το έγκλημα πολέμου πρέπει να σταματήσει αμέσως».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιράκ: Τρίτη πρωθυπουργική θητεία για τον Αλ-Μάλικι

Φωτο – σοκ: 7χρονος Αυστραλός κρατάει το κεφάλι σύρου στρατιώτη

Ιράκ: Συμμαχία σιιτικών κομμάτων για το διορισμό νέου πρωθυπουργού

Ταυτόχρονα σε Ιράκ, Συρία και Λίβανο το μέτωπο των τζιχαντιστών

Μαζική έξοδος Χριστιανών του Βορείου Ιράκ

Γενοκτονία των αλλόθρησκων του Ιράκ επιχειρούν οι Τζιχαντιστές!