Τερέζα Μέι: Συγκαλεί πολεμικό υπουργικό συμβούλιο για τη Συρία

Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο θα συγκαλέσει σήμερα η Τερέζα Μέι προκειμένου να συζητηθεί μια ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τη Βρετανία στη Συρία, στο πλευρό των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους Υπουργούς της να εγκρίνουν κάποια μορφή στρατιωτικής συμμετοχής της χώρας σε επιχείρηση κατά του συριακού καθεστώτος ενώ με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η κ. Μέι δεν προτίθεται να ζητήσει την εξουσιοδότηση του κοινοβουλίου για να δώσει εντολή δράσης στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, παρά τις προειδοποιήσεις της . 

Υπενθυμίζεται ότι ο εκάστοτε Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει το δικαίωμα επίκλησης του λεγόμενου «βασιλικού προνομίου» στην περίπτωση απόφασης συμμετοχής σε στρατιωτική επιχείρηση.

Από το 2003, ωστόσο, και τον πόλεμο στο Ιράκ υπάρχει στη Βρετανία η άτυπη παραδοχή πως ανάλογες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με τη συναίνεση των βουλευτών.Το 2013 ο Ντέιβιντ Κάμερον, μάλιστα, είχε χάσει την κρίσιμη ψηφοφορία για συμμετοχή της Βρετανίας σε βομβαρδισμό θέσεων του συριακού καθεστώτος.

Η Μέι – όπως όλαδείχνουν- προσανατολίζεται προς την ανάληψη στρατιωτικής δράσης ενώ την Τετάρτη ανέφερε πως η εικόνα για το ποιος ευθύνεται για την καταγγελλόμενη χημική επίθεση στην Ντούμα έχει αρχίσει να ξεδιαλύνεται, με «όλες τις ενδείξεις» να στρέφονται κατά των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πηγή: ΚΥΠΕ