OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Θα δούμε τους τζιχαντιστές να καταλαμβάνουν και τη Βαγδάτη; Πόσο κοντά είναι

18/10/2014 - 00:19
Share on FacebookShare on Twitter

Πριν μερικούς μήνες αγνοούσαμε την ύπαρξή τους. Τώρα τους βλέπουμε να προελαύνουν, να αποκεφαλίζουν να πουλάνε γυναίκες και παιδιά. Μπορεί να τους δούμε να καταλαμβάνουν ακόμη και την Βαγδάτη; Όλα πλέον είναι δυστυχώς πολύ πιθανά. Και σίγουρα η κατάληψη της Βαγδάτης αποτελεί τον στρατηγικό στόχο του Ισλαμικού Στρατού.

Όπως σημειώνει η DW “οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους είναι προς το παρόν πολύ απασχολημένοι με το Κομπάνι”.

Διαβάστε το ρεπορτάζ της DW:

Η επαρχία Ανμπάρ στο δυτικό Ιράκ βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό στα χέρια των τζιχαντιστών της Ισλαμικής Οργάνωσης. Η επαρχία αυτή έχει τεράστια στρατηγική σημασία για την κυβέρνηση. Γιατί σε αυτήν βρίσκονται οι πόλεις Φαλούτζα, Χιτ και Κουμπαίσα, μέσα από τις οποίες περνά ο κεντρικός διάδρομος που οδηγεί από τη Συρία στη Βαγδάτη. Και οι τρεις αυτές πόλεις βρίσκονται ήδη υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Διαταγή για υποχώρηση

Οι προβλέψεις του Γκύντερ Μάιερ, από το Κέντρο Αραβικών Σπουδών στο Μάιντς προκαλούν μεγάλη ανησυχία. «Μετά τον έλεγχο της επαρχίας Ανμπάρ σε ποσοστό 80% από τους τζιχαντιστές, βασικά δεν περιμένουμε να αλλάξει κάτι το δραματικό για τις εναπομένουσες περιοχές». Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή του τότε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος θα βρίσκεται σε θέση υπεροχής έναντι του ιρακινού κυβερνητικού στρατού, ο οποίος έχει στο μεταξύ εξαφανιστεί. «Στην πραγματικότητα η διαταγή για υποχώρηση ήρθε τόσο ξαφνικά μέσα στη νύχτα, που οι στρατιώτες άφησαν όλο τον οπλισμό τους και τα πολεμοφόδιά τους. Οι ιρακινοί στρατιώτες έχουν άθλια εκπαίδευση, δεν έχουν κίνητρο και υπό αυτήν την έννοια δεν είναι ετοιμοπόλεμοι».

Ενδεχόμενη πτώση της επαρχίας Ανμπάρ στα χέρια των ισλαμιστών έχει στρατηγική σημασία όχι μόνο γιατί θα περνούσαν υπό τον έλεγχό τους σημαντικές πηγές ύδρευσης και ενέργειας, αλλά και για ένα δεύτερο λόγο. Εκεί υπάρχουν σημαντικά στρατόπεδα με αποθήκες όπλων και πολεμοφοδίων που θα περνούσαν στα χέρια τους. Και έτσι θα προχωρούσαν πιο εύκολα στην επίτευξη του στρατηγικού τους στόχου, την κατάληψη της Βαγδάτης.

Προτεραιότητα το Κομπάνι

Η ιρακινή κυβέρνηση έκανε επείγουσα έκκληση στους Αμερικανούς και στους Άραβες συμμάχους τους, γιατί φοβάται ότι η πρωτεύουσα δεν θα μπορεί να αντισταθεί για πολύ ακόμη, αλλά ούτε και το κοντινό διεθνές αεροδρόμιο. Ωστόσο, η διεθνής συμμαχία είναι πολύ απασχολημένη με το Κομπάνι. Καθημερινά βομβαρδίζει θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ, και όπου οι κούρδοι Πεσμεργκά προβάλλουν αντίσταση η πορεία της οργάνωση φαίνεται να αναχαιτίζεται. Η επαρχία Ανμπάρ δεν βρίσκεται πια στο «κάδρο» των συμμαχικών προτεραιοτήτων.

Αλλά και οι βομβαρδισμοί των Αμερικανών δεν στάθηκαν ικανοί να σταματήσουν την επέλαση στο Ανμπάρ, οι ισλαμιστές μαχητές χωρίς την προβολή σχεδόν καμιάς αντίστασης κατέλαβαν ολόκληρα χωρά και πόλεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν είχαν γίνει σχέδια για τη σύσταση ενός κοινού στρατηγείου από Ιρακινούς και Αμερικανούς, αλλά έμεινε στα χαρτιά.

ΠΗΓΗ: DW

Diana Hodali / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Διαβάστε ακόμη:

Κομπάνι: Οπισθοχώρηση των τζιχαντιστών εκτός της πόλης!


Κομπάνι: Αλεξίσφαιρο παρμπρίζ σώζει Κούρδους YPG από ελέυθερο σκοπευτή!


Ιρακινοί πιλότοι έχουν κατασχέσει τρία μαχητικά – Εκπαιδεύουν τζιχαντιστές!

Tags: ΒΑΓΔΑΤΗΙΡΑΚΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

Related Posts

Στενά το Ορμούζ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν στήνει «ζώνη ελέγχου» και η ναυσιπλοΐα περνά στη «σκιά» του IRGC

09/05/2026 - 13:30
SOUTHCOM - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

SOUTHCOM: Βομβαρδισμός εναντίον σκάφους που μετέφερε ναρκωτικά στον Ειρηνικό – Επέζησε ένας από τους επιβαίνοντες [vid]

09/05/2026 - 13:26
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Το Κρεμλίνο αντιδρά στο τρολάρισμα του Ζελένσκι που «επέτρεψε» την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

09/05/2026 - 12:55

Διαβάστε Επίσης

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν στήνει «ζώνη ελέγχου» και η ναυσιπλοΐα περνά στη «σκιά» του IRGC

SOUTHCOM: Βομβαρδισμός εναντίον σκάφους που μετέφερε ναρκωτικά στον Ειρηνικό – Επέζησε ένας από τους επιβαίνοντες [vid]

Το Κρεμλίνο αντιδρά στο τρολάρισμα του Ζελένσκι που «επέτρεψε» την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

Δένδιας: Επίσκεψη στην έδρα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στη Θεσσαλονίκη [pics, vid]

Ο Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία: «Στην Ουκρανία αντιμετωπίζουμε δυνάμεις που υποστηρίζονται από το NATO»

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός ζητά να εκκενωθούν αρκετά χωριά στο νότο

Ιράν: Εντοπίστηκε μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο, ανοιχτά της νήσου Χαργκ

Ο Ζελένσκι «επιτρέπει» στη Ρωσία να κάνει παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης και διέταξε τον ουκρανικό στρατό να μην επιτεθεί στην Κόκκινη Πλατεία

Top News

Η Σία Κοσιώνη μετά το τελευταίο δελτίο της στον ΣΚΑΪ: «Η δουλειά μας είναι άγρια και άδικη πολλές φορές»

Η διαδρομή των 6 UFO που καταγράφηκαν στην Ελλάδα: Βίντεο από τους απότομους ελιγμούς σε Αιγαίο και ξηρά

Eurovision: Οι φορές που η Ελλάδα μπήκε στη «χρυσή» 5άδα του διαγωνισμού - Από την Έλενα Παπαρίζου, στον Σάκη Ρουβά και την Καλομοίρα

Metallica: Απόψε η μεγάλη συναυλία των θρύλων της metal στο ΟΑΚΑ – Όλες οι πληροφορίες για τη μεγάλη βραδιά

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert