Θάνατος Ναβάλνι: Οι χώρες της Ευρώπης καλούν τους Ρώσους πρεσβευτές για εξηγήσεις

Τα υπουργεία Εξωτερικών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας κλήτευσαν τους επιτετραμμένους των πρεσβειών της Ρωσίας, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις γύρω από τις συνθήκες θανάτου του φυλακισμένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Αξιωματούχοι των τριών κυβερνήσεων κατέστησαν νωρίτερα σαφές πως θεωρούν υπεύθυνο το Κρεμλίνο για τον θάνατο του Ναβάλνι και κάλεσαν τη Μόσχα να παραδώσει τη σορό στην οικογένειά του.

Σε κοινή τους δήλωση, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών της Βαλτικής επέκριναν επίσης τις προσεχείς προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως δεν θα είναι «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», καθώς ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν διεκδικεί την επανεκλογή του χωρίς ουσιαστικά να έχει αντίπαλο. Οι εκλογές στερούνται δημοκρατικής νομιμοποίησης, υπογραμμίζουν.

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία τόνισαν επίσης ότι δεν αναγνωρίζουν την εκλογική διαδικασία και τα αποτελέσματα στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

Στο ίδιο «κλίμα» Σουηδία, Γερμανία και Βρετανία 

Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε επίσης για εξηγήσεις τον πρεσβευτή της Ρωσίας στη Σουηδία μετά τον θάνατο στη φυλακή του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενεργήσει κατά της πολιτικής καταστολής στη Ρωσία. Αυτό καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό μετά τον θάνατο στις 16 Φεβρουαρίου στη φυλακή του Αλεξέι Ναβάλνι» στη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η σουηδική κυβέρνηση πήρε επίσης την πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο να εξετάσει το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εφαρμόζουν ήδη σειρά κυρώσεων κατά της Μόσχας από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η σουηδική διπλωματία κάλεσε για εξηγήσεις τον Ρώσο πρεσβευτή λίγες ώρες έπειτα από παρόμοια απόφαση του Βερολίνου.

Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε για εξηγήσεις τους διπλωμάτες της πρεσβείας της Ρωσίας ήδη το βράδυ της Παρασκευής για να τους πει ότι οι ρωσικές αρχές θεωρούνται «πλήρως υπεύθυνες» για τον θάνατο του υπ΄αριθμόν ένα επικριτή του Κρεμλίνου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, dpa, AFP / Φωτογραφίες αρχείου Reuters