The Economist: «Η προσπάθεια της Ουκρανίας να ανακαταλάβει την Κριμαία θα είναι αιματηρή και σκληρή»

Στην προσπάθεια της να ανακαταλάβει την Κριμαία, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει σκληρή αντίσταση από τη Ρωσία και τους Ρώσους αυτονομιστές, σύμφωνα με άρθρο του The Economist.

Οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας επιφυλάσσονται για την επιστροφή της Κριμαίας και του κατεχόμενου Ντονμπάς. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να σκεφτεί τον κίνδυνο των στενών λωρίδων και ελωδών περιοχών της Κριμαίας.

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Κριμαία, κατά κανόνα, καταλήγουν σε χιλιάδες νεκρούς: μόνο τον περασμένο αιώνα, εκατοντάδες χιλιάδες πέθαναν, κυρίως στον Ρωσικό Εμφύλιο και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να μην αναφέρουμε τις τεράστιες απώλειες κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου της δεκαετίας του 1850».

Στρατιωτικοί ειδικοί που γνωρίζουν καλά το έδαφος της χερσονήσου σημειώνουν ότι η τοπογραφία της χερσονήσου πρέπει να κάνει την Ουκρανία να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη.

Ο Andrey Ryzhenko, ένας καπετάνιος εν αποστρατεία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού που γεννήθηκε στην Κριμαία, υποστηρίζι ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν σωστά για μια επιτυχημένη επιχείρηση. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα όλα να καταλήξουν σε αιματοχυσία. Αυτή είναι μια επιχείρηση που δεν χρειάζεται η Ουκρανία».

Μια ουκρανική επιχείρηση θα συναντήσει ρωσική αντάρτικη αντίσταση

Σημειώνεται ότι οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας φοβούνται ότι μια επιχείρηση ανακατάληψης της Κριμαίας ή του Ντονμπάς θα μπορούσε να ωθήσει τη Ρωσία σε κλιμάκωση και ακόμη και χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο πρώην διοικητής των αερομεταφερόμενων δυνάμεων επίθεσης της Ουκρανίας, Μιχαήλ Ζαμπρόντσκι, δήλωσε ότι η επιχείρηση για την επιστροφή της Κριμαίας όχι μόνο είναι δυνατή, αλλά προετοιμάζεται ήδη και θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2023.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε μια παράλογη μετωπική επίθεση στην Κριμαία: «Υπάρχουν άλλες» ενδιαφέρουσες «ευκαιρίες για ελιγμούς με συνδυασμένες δυνάμεις όπλων, χρησιμοποιώντας επίγειες δυνάμεις, αμφίβιες επιθέσεις και αεροπορικές επιθέσεις». Η ρωσική ναυτική και αεροπορική κυριαρχία μπορεί να καταρριφθεί με «ασύμμετρα κόλπα».

Η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Κριμαίας είναι πιθανό να συναντήσει αντάρτικη αντίσταση από τις φιλορωσικές δυνάμεις και η ουκρανική διοίκηση επιφυλάσσεται για τα επόμενα βήματά της, γράφει ο Economist.

Οι δρόμοι που οδηγούν στην Κριμαία βρίσκονται πλέον εντός εμβέλειας της ουκρανικής δύναμης πυρός. Οι διορισμένες από τη Ρωσία αρχές στην Κριμαία προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση, εκδίδοντας εντολές για την κατασκευή νέων οχυρώσεων και χαρακωμάτων και κηρύσσοντας επίπεδο απειλής έκτακτης ανάγκης σε πολλά μέρη της χερσονήσου.

Κορυφαία προτεραιότητα για την Ουκρανία παραμένει η καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την Κριμαία.

Το δημοσίευμα του Economist σημειώνει ότι μια προσπάθεια ανακατάληψης της Κριμαίας θα είναι ακριβή στρατιωτικά και θα οδηγήσει σε διάσπαση με τους δυτικούς συμμάχους.

Με πληροφορίες από: Ukrainska Pravda