«Αναβρασμός» στη Λιβύη: Ο «λαός μίλησε» και ζητά να γίνουν οι εκλογές

Το Ανώτατο Συμβούλιο Λιβυκών Φυλών και Πόλεων εξέφρασε την άρνησή του στην αναβολή των προεδρικών εκλογών στη Λιβύη και ισχυρίστηκε ότι η καθυστέρηση ήταν «μια κακόβουλη προσπάθεια διαιώνισης της κρίσης». Οι πιθανότητες να πάρουν αναβολή οι εκλογές αυξάνονται, ειδικότερα με τα νομικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η τελική λίστα των υποψηφίων.

Σε δήλωση του, το εν λόγω Συμβούλιο θεωρεί υπεύθυνους για την καθυστέρηση και την γενική «αποτυχία» της διεξαγωγής εκλογών στην Λιβύη τον ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας και την αντιπροσωπεία που έχουν αποστείλει στην χώρα, ενώ πιστεύουν ότι η καθυστέρηση των εκλογών θα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα για το λιβυκό κράτος.

Την Παρασκευή, στη πόλη Σύρτη της Λιβύης έγιναν διαδηλώσεις μπροστά από την έδρα της Ανώτατης Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (HNEC), όπου οι διαδηλωτές αρνήθηκαν την αναβολή των εκλογών και επισήμαναν ότι η 24η Δεκεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την διεξαγωγήτους. «Οι προσπάθειες αναβολής των εκλογών είναι άλλο ένα «πολιτικό παιχνίδι» και ο λαός έχει δικαίωμα να επιλέξει τους αντιπροσώπους του χωρίς εξαναγκασμό», σύμφωνα με τους διαδηλωτές.

Η υποστήριξη τρίτων κρατών προς την Λιβύη

Την περασμένη εβδομάδα, η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αφρική είπε ότι η G7 επανέλαβε την υποστήριξή της για τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων, χωρίς αποκλεισμούς και αξιόπιστων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών που ξεκινούν στις 24 Δεκεμβρίου. «Η ομάδα κάλεσε επίσης όλους τους πολιτικούς παράγοντες της Λιβύης να απέχουν από ενέργειες που υπονομεύουν την πολιτική διαδικασία και να τηρήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα», έγραψε η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Twitter.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της G7 στο Λίβερπουλ, οι Υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η αποχώρηση ξένων μισθοφόρων από την Λιβύη χωρίς καμία καθυστέρηση.

Πηγή: Libya Review / Φωτογραφία αρχείου Reuters