«Θέμα λίγων ωρών επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ», γράφει η WSJ – Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» οι IDF

Το Ιράν αναμένεται να επιτεθεί στο Ισραήλ τις ερχόμενες 24 ως 48 ώρες, με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal να αναφέρει ότι το εβραϊκό κράτος «προετοιμάζεται για μια άμεση επίθεση» στο βόρειο ή νότιο τμήμα της χώρας.

Το ρεπορτάζ της WSJ ανέφερε πως ένα άτομο που ενημερώθηκε από την ηγεσία του ιρανικού καθεστώτος δήλωσε ότι «δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση», όμως έχουν συζητηθεί τα σχέδια της επίθεσης.

Η επίθεση είναι απάντηση στο – αποδιδόμενο στο Ισραήλ – χτύπημα στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας, το οποίο σκότωσε πολλά μέλη της Δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ένα εκ των οποίων μάλιστα ήταν ταυτόχρονα και στέλεχος της ηγεσίας της Χεζμπολάχ.

Η Τεχεράνη με τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη αγιατολάχ Χαμενεΐ, απείλησε δημόσια ότι θα απαντήσει στην επίθεση.

Η απειλή αυτή του Ιράν πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ για την επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό ανεβάζει ακόμη περισσότερο την ένταση στη Μέση Ανατολή, προκαλεί εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, την ώρα που μένει να απαντηθεί το εάν θα υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια να σιγήσουν τα όπλα στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον προσωρινά.

Το Ιράν «απειλεί να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ», είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επαναβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στον στενό σύμμαχό του, παρά τις εντάσεις ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις για τον τρόπο που διεξάγονται οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Αμερικανός στρατηγός, ο Μάικλ «Έρικ» Κουρίλα, ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), βρίσκεται στο Ισραήλ για να συζητήσει με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας (IDF) τις «τρέχουσες απειλές για την ασφάλεια».

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε πως παρατείνει την αναστολή των πτήσεών της προς και από την Τεχεράνη, πιθανόν «ως αύριο Σάββατο», εξαιτίας της έντασης στην περιοχή.

«Τρομοκρατική επίθεση»

«Αν το Ιράν διεξαγάγει επίθεση από το έδαφος του, το Ισραήλ θα ανταποδώσει και θα επιτεθεί στο Ιράν», είπε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς.

Έπειτα από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Αυστραλίας και της Βρετανίας, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν χαρακτήρισε μέσω X «ανάγκη» η Τεχεράνη να ανταποδώσει στο πολύνεκρο πλήγμα εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, παρότι διαβεβαίωσε πως το Ιράν «δεν επιδιώκει κλιμάκωση».

Σκοπός δεν είναι να «διευρυνθεί το πεδίο του πολέμου», κατ’ αυτόν.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε χθες πως απηύθυνε «προειδοποίηση» στο Ιράν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Κίνας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, παροτρύνοντάς τους να ασκήσουν πίεση στην Τεχεράνη να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ρωσία και Γερμανία κάλεσαν από την πλευρά τους σε «αυτοσυγκράτηση» για να αποφευχθεί κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, όπου οι εντάσεις βρίσκονται στο κόκκινο ανάμεσα στο Ιράν, το Ισραήλ και τους συμμάχους τους αντίστοιχα αφότου άρχισε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου στη Γάζα, που συνεχίζεται (…) αλλά προετοιμαζόμαστε επίσης να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις σε άλλα θέατρα» επιχειρήσεων, είπε χθες ο κ. Νετανιάχου.

«Πολύ λογική προσφορά»

Οι μεσολαβητικές προσπάθειες δεν έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα την επίτευξη συμβιβασμού. Χθες Πέμπτη το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς πως «γυρίζει την πλάτη» σε «πολύ λογική προσφορά».

Η πιο πρόσφατη πρόταση που έκαναν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς, προβλέπει καταρχήν

Η Χαμάς αξιώνει οριστική κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλη τη Λωρίδα της Γάζας, μεγάλη αύξηση της βοήθειας που διανέμεται στον άμαχο πληθυσμό, που απειλείται από λιμό, σε όλο τον θύλακο, επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους και «σοβαρή» συμφωνία ανταλλαγής ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους.

Και ο ηγέτης της, ο Ισμαήλ Χανίγιε, δήλωσε πως ο θάνατος αυτή την εβδομάδα τριών γιων του και τεσσάρων εγγονιών του σε αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας δεν πρόκειται να την κάμψει, να την κάνει να αλλάξει θέσεις ή στάση στις διαπραγματεύσεις.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα θέλει να έχει «αρκετό χρόνο και ασφάλεια» για να μπορέσει να εντοπίσει τους ομήρους, που «βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες», στα χέρια «διαφόρων ομάδων», εξήγησε χθες Πέμπτη ο Μπάσεμ Ναΐμ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς.

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP