«Θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και του Ιράν στον Περσικό Κόλπο [vid]

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ απέτρεψε μια προσπάθεια των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν να καταλάβουν ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας, σύμφωνα με ανακοίνωση του 5ου Στόλου σήμερα Τρίτη.

Το μη επανδρωμένο σκάφος Saildrone Explorer, που λειτουργεί από τον 5ο Στόλο των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες, ραντάρ και κάμερες για πλοήγηση και συλλογή δεδομένων. Αυτή η τεχνολογία είναι διαθέσιμη στο εμπόριο και δεν αποθηκεύει ευαίσθητες ή διαβαθμισμένες πληροφορίες, αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού Στόλου.

Στα πλάνα που δημοσίευσε το αμερικανικό ναυτικό, φαίνεται το πλοίο υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, Shahid Baziar, να ρυμουλκεί το μη επανδρωμένο πλοίο επιφανείας Saildrone Explorer στα διεθνή ύδατα του Αραβικού Κόλπου καθώς το πλοίο USS Thunderbolt (PC-12) του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού πλησιάζει ως απάντηση/παρέμβαση.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είπε ότι οι απαντητικές του ενέργειές είχαν ως αποτέλεσμα το ιρανικό σκάφος να αποσυνδέσει τη γραμμή ρυμούλκησης με το Saildrone Explorer και να αναχωρήσει από την περιοχή περίπου τέσσερις ώρες αργότερα.