Θρήνος στην Αλγερία: Πέθανε από ανακοπή ο Αρχηγός Στρατού

Θρήνος στην Αλγερία, καθώς ο στρατηγός Άχμεντ Γκάιντ Σάλαχ, ο ισχυρός αρχηγός του αλγερινού επιτελείου στρατού, πυλώνα του καθεστώτος από το 1962, πέθανε σήμερα σε ηλικία 79 ετών από καρδιακή προσβολή, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.

Στο προσκήνιο αφότου εξασφάλισε τον Απρίλιο την παραίτηση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα υπό την πίεση των καθημερινών διαδηλώσεων στους δρόμους, ο στρατηγός Γκάιντ Σάλαχ ήταν το πρόσωπο της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης που ανέλαβε εν τοις πράγμασι την εξουσία μέχρι την εκλογή στις 12 Δεκεμβρίου του Αμπντελματζιντ Τεμπούν ως αρχηγού του κράτους.

«Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού πέθανε σήμερα το πρωί από καρδιακή προσβολή», ανακοίνωσε η παρουσιάστρια της δημόσιας τηλεόρασης Algerie 3, διαβάζοντας μια ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος Τεμπούν κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και ανέθεσε στον στρατηγό Σαΐντ Σενγκριχά, διοικητή του στρατού ξηράς, να αναλάβει προσωρινά επικεφαλής του στρατού, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση.

Το βιογραφικό και το παρελθόν  του

Γεννημένος στις 13 Ιανουαρίου 1940, και από την ηλικία των 17 ετών, ενταγμένος στον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό (ALN) που αγωνίστηκε κατά τις γαλλικής αποικιοκρατικής δύναμης, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, ο Άχμεντ Γκάιντ Σάλαχ ήταν ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους στο στρατό των πρώην μαχητών του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, ένα παρελθόν από το οποίο οι Αλγερινοί ηγέτες αντλούσαν επί μακρόν τη νομιμοποίησή τους.

Ορίστηκε αρχηγός του επιτελείου στρατού το 2004 από τον πρόεδρο Μπουτεφλίκα και κατείχε το ρεκόρ παραμονής στη θέση αυτή.

Υπήρξε ακατάλυτος υποστηρικτής του Μπουτεφλίκα καθ΄ολη τη διάρκεια της προεδρίας του, προτού εξασφαλίσει την παραίτησή του τον Απρίλιο στην προσπάθεια να κατευναστεί το κίνημα («Hirak») λαϊκής αμφισβήτησης που προκάλεσε η επιθυμία του απερχόμενου προέδρου να επιδιώξει πέμπτη θητεία.

Όμως ο στρατηγός Γκάιντ Σάλαχ έχασε πολύ γρήγορα οποιαδήποτε δημοφιλία στους κόλπους του κινήματος εμφανιζόμενος ως ο εγγυητής της επιβίωσης του «συστήματος» που κυβερνά την Αλγερία από το 1962 και του οποίου το «Hirak» φιλοδοξεί να εξασφαλίσει την κατεδάφιση.

Ο θάνατός του συμβαίνει 11 ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές που είχε αναλάβει να διοργανώσει στις 12 Δεκεμβρίου προκειμένου να εκλεγεί ο διάδοχος του Μπουτεφλίκα παρά τη σφοδρή εναντίωση του «Hirak» που έβλεπε τη ψηφοφορία αυτή ως έναν ελιγμό για την αναπαραγωγή του «συστήματος».

Ο στρατηγός Γκάιντ Σάλαχ ήταν παρών την περασμένη Πέμπτη στην ανάληψη των καθηκόντων του Τεμπούν ως νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters