Το θρυλικό βομβαρδιστικό B-52 σε αποστολές ψυχολογικού πολέμου!

 Κανονικά το Β-52 είναι… από μόνο του όπλο ψυχολογικού πολέμου. Τώρα το δοκιμάζουν σε κάτι πιο διακριτικό αλλά επίσης σοβαρό –στην διανομή φυλλαδίων ψυχολογικών επιχειρήσεων.

Η… διανομή φυλλαδίων ήταν το μόνο που δεν είχε κάνει το εμβληματικό αυτό βομβαρδιστικό του Ψυχρού Πολέμου –και όλων των πολέμων που ακολούθησαν. Όμως από την στιγμή που η «επικοινωνία με τον ντόπιο πληθυσμό» σε ένα θέατρο επιχειρήσεων έχει την δική της στρατηγική αξία, η αμερικανική Αεροπορία θεώρησε ότι εδώ υπάρχει ένας ακόμη ρόλος για τα στρατηγικά Β-52.

Στις ψυχολογικές επιχειρήσεις (Psy Ops) η ρίψη φυλλαδίων με μηνύματα για τους ντόπιους πρέπει να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιοχή, κι αυτό δοκίμασαν οι ειδικοί της 419 Μοίρας Πτητικών Δοκιμών χρησιμοποιώντας ένα βομβαρδιστικό Β-52. Το αεροσκάφος πέταξε δύο επιτυχείς εξόδους, προβαίνοντας στην άφεση οκτώ «βομβών φυλλαδίων» PDU-5/B πάνω από το Θαλάσσιο Πεδίο Δοκιμών του Point Mugu και οκτώ ακόμη πάνω από το Πεδίο Βολών Ακριβείας της αεροπορικής βάσης Edwards.

Στόχος των δοκιμών ήταν να διαπιστωθεί ο ασφαλής διαχωρισμός των περιληπτών φυλλαδίων από τον εξωτερικό φορέα ανάρτησης (Heavy Stores Adapter Beam) του Β-52 και η λειτουργική αξιοπιστία των περιληπτών PDU-5/B. Οι συγκεκριμένοι περιλήπτες είναι οι παλαιότεροι περιλήπτες πυρομαχικών CBU (Cluster Bomb Unit) εφοδιασμένοι απλώς με φυλλάδια ψυχολογικού πολέμου.

Μπορούν να ριφθούν από μαχητικά τζετ ή ελικόπτερα –και από Β-52 όπως έδειξαν οι δοκιμές– εξαπολύοντας περίπου 60.000 φυλλάδια πάνω από μια μεγάλη έκταση. Παρόμοια κάνιστρα είχαν χρησιμοποιηθεί το 2003 κατά την Επιχείρηση Iraqi Freedom, πριν αρχίσει να «βρέχει» βόμβες στην Βαγδάτη.

«Τα PDU-5/B είναι ένα ακόμη «εργαλείο» από την τεράστια «εργαλειοθήκη» των Β-52» εξηγεί ο υπεύθυνος του προγράμματος Ερλ Τζόνσον. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος στην παρούσα φάση, αναμένεται να δοκιμασθεί μελλοντικά η άφεση περιληπτών PDU-5/B από την εσωτερική αποθήκη βομβών του Stratofortress.