Τι έφερε «κοντά» Πατριάρχη και Πάπα

Μια εικόνα της Παναγίας η οποία κατασκευάστηκε από τις μοναχές σε μοναστήρι της Κρήτης ήταν το δώρο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Πάπα Φραγκίσκο στην κατ’ ιδίαν 15λεπτη συνάντησή τους .
 Με τον τίτλο « Μεσολαβητής η εικόνα της Παναγίας» η  εφημερίδα Sabah αποτυπώνει το περιστατικό ενώ σημειώνεται ότι η εν λόγω εικόνα της Παναγίας βοηθάει για την επανένωση της Ορθοδόξου και Καθολικής Εκκλησίας. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε τον νέο Πάπα να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη στις 30 Νοεμβρίου ( εορτή του Αγίου Ανδρέα) . Επίσης του πρότεινε να γιορτάσουν μαζί τα 50 χρόνια την συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα και του Πάπα Παύλου VI το 1964 στα Ιεροσόλυμα. Ο Πάπας αντιμετώπισε θετικά και τις δύο προσκλήσεις. Το Βατικανό επεσήμανε ότι για την επίσκεψη του Πάπα στην Κωνσταντινούπολη   θα πρέπει να σταλεί επίσημη πρόσκληση από την Τουρκία.
Η  Hurriyet μιλά στον τίτλο της για  τις « ¨Ευχαριστίες αδελφού¨ στον Βαρθολομαίο». Στην ανταπόκριση από την Ρώμη γράφει ότι ο νέος Πάπας συναντήθηκε χθες για δεύτερη φορά με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον οποίο αποκάλεσε ‘αδελφό¨ και τον ευχαρίστησε για το γεγονός ότι μετέβη ο ίδιος στην ενθρόνισή του. Ο Πάπας είπε ότι σκοπός του Χριστιανισμού είναι η ενότητα και  η ομοψυχία και πρόσθεσε: « Για αυτό εκείνο που απαιτείται είναι ένας θεολογικός διάλογος.».
 Η επισκεψη στην Κωνσταντινούπολη
  Εξάλλου ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος  δήλωσε στην Vatan τα εξής : « Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον Πάπα σε γεύμα και βρήκαν την ευκαιρία να γνωρίσει ο ένας τον άλλο. Κατά την συνάντησή τους συνομίλησαν στην ιταλική. Ο Παναγιώτατος κάλεσε τον Πάπα στην Κωνσταντινούπολη . Πρόκειται για ένα έθιμο. Κάθε φορά ο νέος Πάπας πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό στην Κωνσταντινούπολη   Ετσι και ο Πάπας είπε ότι θα έρθει, όμως τώρα μόλις ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα , θα έρθει κάποια στιγμή αργότερα>>.