Τι φοβούνται οι Αμερικανοί και εξοπλίζουν τα υποβρύχια τους με Harpoon – ΒΙΝΤΕΟ

Η άνοδος της Κίνας και κατ’ επέκταση η αύξηση ισχύος της μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων της με αιχμή του δόρατος τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, είναι προφανές ότι έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο Πεντάγωνο και στους Αμερικανούς αρμόδιους αξιωματούχους.

Έτσι, στο πλαίσιο διατήρησης της στρατιωτικής ισχύος απέναντι στον “κινεζικό Δράκο” που αποσκοπεί στην ανατροπή των δεδομένων και της κατάστασης τόσο στον Ειρηνικό Ωκεανό αλλά και στη Νότια Σινική Θάλασσα, οι ΗΠΑ προχωρούν σε κινήσεις εξοπλισμού, εκ μέρους τους, των δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού με προηγμένα οπλικά συστήματα.

Ένα από αυτά είναι ο πύραυλος UGM-84 Sub-Harpoon, ο οποίος επανέρχεται στο οπλοστάσιο των υποβρυχίων του Αμερικανικού Ναυτικου. Σύμφωνα με το «Breaking Defense», η κύρια αιτία για τη συγκεκριμένη ενέργεια είναι η γιγάντωση της κινεζικής ναυτικής ισχύος.

Το Αμερικανικό Ναυτικό ξεκίνησε ήδη διαπραγματεύσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία του όπλου Boeing για την υποστήριξη και επαναπιστοποίηση των Sub-Harpoon, αλλά και την αξιοποίησή του στα υποβρύχια κλάσης Los Angeles. Ο Sub-Harpoon είχε πάψει να μεταφέρεται στα υποβρύχια του Αμερικανικού Ναυτικού από το 1997.

Παρόμοια ενεργητικότητα παρατηρείται και στα υπόλοιπα πυραυλικά αντιπλοϊκά προγράμματα. Οι πρώτοι LRASM παραδόθηκαν στην Αμερικανική Αεροπορία, ενώ το νέο έτος θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις στο Αμερικανικό Ναυτικό.

Επιπλέον, κατά το τρέχον έτος επιλέχθηκε ο JSM ως το νέο όπλο των LCS και των FFG(X) μελλοντικά. Ίσως η Κίνα να είναι ο λόγος ή να χρησιμοποιηθεί ως τέτοιος για μια σειρά νέων ναυτικών εξοπλισμών.

Δείτε βίντεο:

Με πληροφορίες από: Ptisi kai diastima