Τι μπορεί να σημαίνει η κρίση στον Καύκασο για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας;

Το αμερικανικό περιοδικό Politico, ανέφερε σε δημοσίευμα της Δευτέρας, ότι οι πρόσφατες συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ των κρατών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, διακινδυνεύουν μια ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία παραμένουν σε διαμάχη για την περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το 1991.

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των δύο κρατών στις 12 Ιουλίου, κοντά στις επαρχίες Tavush της Αρμενίας, και στις επαρχίες Tovuz του Αζερμπαϊτζάν.

Η αμερικανική εφημερίδα Politico, δήλωσε πως η διαμάχη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ενδέχεται να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν.

Η Άγκυρα, είναι στενός πολιτικός εταίρος του Αζερμπαϊτζάν, όπου όχι μόνο μοιράζονται στενούς πολιτιστικούς δεσμούς, αλλά επίσης το υποστηρίζει παρέχοντάς του και οπλικά συστήματα. Ενώ η Μόσχα, από την πλευρά της διατηρεί στενές σχέσεις με την Αρμενία.

Η κατάσταση, όμως, είναι πιο περίπλοκη αν αναλογιστεί κανείς ότι Μόσχα και Άγκυρα βρίσκονται αντιμέτωπες και στις μακροχρόνιες συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη. Την ώρα που διατηρούν στενές οικονομικές σχέσεις και μοιράζονται την ίδια δυσπιστία προς τη Δύση.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Özgur Ünlühisarcıkli, και οι δύο πλευρές διστάζουν να πάρουν κάποια αποφασιστικότερη θέση στη νεότερη σύγκρουση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, ώστε να μην κλιμακώσουν περαιτέρω τις μεταξύ τους σχέσεις.

Παρόλα αυτά, ο Καύκασος είναι η «πίσω αυλή» της Μόσχας, και σύμφωνα με τον αναλυτή η κατάσταση στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, εκτυλίσσετε σύμφωνα με τις παραμέτρους της Ρωσίας.

Ο αναλυτής προσθέτει: η Τουρκία, ίσως να θεωρεί την τελευταία σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, ως κάποιο μήνυμα της Ρωσίας, αλλά ξέρει ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να αντιμετωπίσει τη Ρωσία στη συγκεκριμένη περιοχή, ακόμα και μέσω των αντιπροσώπων της.

Η Ρωσία είχε ζητήσει εκεχειρία την Παρασκευή, λέγοντας ότι είναι έτοιμη να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο πλευρών. Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στη νοτιοδυτική Ρωσία το ερχόμενο Σάββατο.

Αν και το Αζερμπαϊτζάν είναι πλουσιότερο και ανώτερο στρατιωτικά από την Αρμενία, δεν τροφοδότησε επιπλέον τη σύγκρουση όλα αυτά τα χρόνια, καθώς γνωρίζει πως η Αρμενία έχει την υποστήριξη της Ρωσίας, η οποία διατηρεί και στρατιωτική βάση στη χώρα.

Σχέση Ρωσίας-Τουρκίας

Οι τελευταίες εξελίξεις μεταξύ στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ δε φαίνεται να ικανοποιούν τη Μόσχα. Ο Ερντογάν δήλωσε τον Ιούνιο, ότι η Τουρκία, μπορεί να γυρίσει μια νέα σελίδα με τις σχέσει της με τις ΗΠΑ, καθώς τα συμφέροντά τους τόσο στη Λιβύη όσο και στη Συρία φαίνονται να ταυτίζονται.

Μέχρι σήμερα η κύρια δυναμική πίσω από τις στενότερες σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας, ήταν οι ανταγωνιστικές τους σχέσεις με τη δύση. Ωστόσο, καθώς η Τουρκία ξεκίνησε να συνεργάζεται στενότερα με τις ΗΠΑ, η «συμμαχία» αυτή καταρρέει. Και σύμφωνα με τον αναλυτή, η Ρωσία έδωσε την απάντησή της στον Καύκασο.

Ο Richard Giragosian, διευθυντής του Κέντρου Περιφερειακών Σπουδών στο Γιερεβάν, επεσήμανε ότι η προσπάθεια της Τουρκίας να παρέμβει στη σύγκρουση του Καυκάσου μπορεί να «ρίξει λάδι στη φωτιά», διότι μπορεί να ωθήσει ξανά την Αρμενική κυβέρνηση – η οποία τελευταία προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από τη Μόσχα – πίσω στη Ρωσία.

Ο Αρμένιος αναλυτής, ανέφερε επίσης, ότι ο κίνδυνος μιας στρατιωτικής συμμαχίας της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν, θα μπορούσε να προσφέρει στη Μόσχα την ευκαιρία να αναπτύξει ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή, όπου μέχρι πρώτα δε διατηρούσε στρατιωτική παρουσία.

Πηγή: Ahval