Τι «παίχτηκε» με τις NAVTEX: Να γιατί η Τουρκία «οικειοποιήθηκε» τις ρωσικές ασκήσεις

Το παιχνίδι ισορροπιών και ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται να θέλει να περιπλέξει η Τουρκία, βάζοντας στην εξίσωση και τους Ρώσους.

Χθες, ώρες μετά την απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, η Τουρκία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δύο ασκήσεων του Πολεμικού της Ναυτικού της Ρωσίας δυτικά της Κύπρου, σε χώρο ευθύνης της, ανατολικά ανοικτά της Αμμοχώστου.

Η Τουρκία εξέδωσε δύο Navtex για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ειδοποιώντας για ασκήσεις του ρωσικού στόλου με πραγματικά πυρά. Η κίνηση εντυπωσιασμού δημιούργησε την ψευδαίσθηση πως η Ρωσία είτε ζήτησε άδεια από την Τουρκία, είτε ζήτησε από το Πολεμικό Ναυτικό της γείτονος να συμμετάσχει. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Οι ρωσικές ασκήσεις ήταν προγραμματισμένες μήνες πριν. Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό άλλωστε επιχειρεί συχνά στην περιοχή, δεδομένου του ανοιχτού μετώπου στη Συρία. Η μόνη διαφορά; Τις ανακοινώσεις τις δημοσιεύει ισπανική υδατογραφική υπηρεσία.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες του OnAlert η Άγκυρα πήρε την πρωτοβουλία να δημοσιεύσει από δικό της υδατογραφικό σταθμό τις ρωσικές ασκήσεις, με τις οποίες ουδεμία σχέση έχει, σε μία προσπάθεια να εδραιώσει τη θέση της ως «αφεντικό» της περιοχής.

Οι ρωσικές ασκήσεις

Η πρώτη Navtex αφορά τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελορίζου – Κύπρου στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ωστόσο μέσα στη ζώνης ευθύνης της Τουρκίας η οποία θα ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 του ίδιου μήνα.

Η δεύτερη ωστόσο αφορά άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στα ανοικτά της Αμμοχώστου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 του ίδιου μήνα.

Με ανοικτό καφέ χρώμα εικονίζονται οι περιοχές των ρωσικών Navtex και με μοβ χρώμα οι περιοχές των παράτυπων τουρκικών Navtex για έρευνες των σεισμογραφικών «Oruc Reis» στα δυτικά και «Barbaros» στα ανατολικά της Κύπρου.

Στην Κύπρο ο Λαβρόφ

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την Τρίτη (08/09) ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέϊ Λαβρόφ.

Ο κος Λαβρόφ θα έχει σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ επί τάπητος αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Ρωσική Ομοσπονδία, όσο και γενικότερα την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι η γνωστοποίηση της επίσκεψης του κου Λαβρόφ στην Κύπρο έγινε στις 19 Αυγούστου 2020 σε ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον ίδιο και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας.

Σε αυτές, οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά την προσήλωσή τους στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.