Το αεροπλάνο του Πούτιν παραβίασε τον εναέριο χώρο του NATO πριν φτάσει στο Ελσίνκι

 Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι την περασμένη Δευτέρα, προκειμένου να συμμετέχει σε συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, παραβίασε τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ, συγκεκριμένα της Εσθονίας, σύμφωνα με τους The New York Times.

Οι αρχές της Εσθονίας δημοσίευσαν μια δήλωση την Τρίτη σχετικά με το συμβάν, λέγοντας ότι τα αεροσκάφη A319 και IL-96 της Ρωσίας εισήλθαν στον εναέριο χώρο για περίπου ένα λεπτό στην περιοχή πάνω από το νησί Vaindloo.

«Τα αεροπλάνα παρέμειναν στον εναέριο χώρο της Εσθονίας για λιγότερο από ένα λεπτό», αναφέρει η δήλωση. «Οι αναμεταδότες των αεροπλάνων ήταν ενεργοποιημένοι, αλλά δεν δόθηκε κανένα σχέδιο πτήσης. Το αεροσκάφος δεν είχε ραδιοφωνική επαφή με τις υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας της Εσθονίας».

Ο κ. Roland Murof, εκπρόσωπος του εσθονικού στρατού, δήλωσε στους Times ότι το αεροπλάνο διέσχισε περίπου 1,5 ναυτικά μίλια, ή 2,7 μίλια, στο έδαφος της Εσθονίας.

«Είναι ένα πάγιο μοτίβο δράσης που συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια», είπε. «Τα γεγονότα [της Δευτέρας] έδειξαν σε πόσο υψηλό επίπεδο είναι πρόθυμη η Ρωσία να προκαλέσει», δήλωσε ο Εσθονός εκπρόσωπος Τύπου.

«Οι περισσότερες από αυτές τις παραβιάσεις των εναέριων συνόρων συμβαίνουν μόνο για ένα ή δύο λεπτά το πολύ», πρόσθεσε ο Murof. «Το γεγονός της [Δευτέρας] είναι χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς της Ρωσίας».

Με πληροφορίες από New York Times και Newsmax.com