Το αμερικανικό Κογκρέσο ενδεχομένως να εξετάσει επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία

Το αμερικανικό Κογκρέσο είναι πρόθυμο να εξετάσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας σχετικά με την υποτιθέμενη παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν.

«Μόλις διενεργήσαμε έρευνα ενός έτους σχετικά με την ρωσική παρέμβαση στις εκλογές μας. Υπήρξε παρέμβαση, είναι καθαρό. Δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Είναι επίσης καθαρό ότι δεν είχε σημαντική επίπτωση στις εκλογές μας. Αλλά ως αποτέλεσμα αυτού επιβάλαμε σκληρές κυρώσεις στην Ρωσία, για να της επιρρίψουμε ευθύνες» δήλωσε ο Ράιν σε ενημέρωση δημοσιογράφων.

Πρόσθεσε ότι «αν η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων ή η επιτροπή οικονομικών και η τραπεζική επιτροπή της Γερουσίας θεωρούν ότι υπάρχουν άλλες κυρώσεις που δεν έχουμε ακόμα επιβάλει στην Ρωσία, είμαι ευτυχής να τις εξετάσω».

«Εάν η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ή η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και η Επιτροπή Τραπεζικών ζητημάτων της Γερουσίας πιστεύουν ότι υπάρχουν και άλλες κυρώσεις που δεν έχουμε ακόμη θέσει στη Ρωσία, είμαι πολύ ευτυχής να τις εξετάσω», πρόσθεσε.

Η δήλωση του Ryan έρχεται μετά την one-on-one συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αντιμετώπισε έντονη δυσαρέσκεια από τους πολιτικούς κύκλους της Ουάσινγκτον.

Μετά την σύνοδο κορυφής, ο Ryan επέκρινε τον Trump ότι δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να κατηγορήσει τη Ρωσία για την εικαζόμενη εμπλοκή, τονίζοντας ότι «η Ρωσία δεν είναι σύμμαχος μας». Ο John Brennan, επικεφαλής της CIA κατά την διάρκεια της θητείας Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτήρισε τη στάση του Trump «προδοτική», αναφέροντας ότι τα σχόλια του προέδρου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι ήταν «στην τσέπη του Πούτιν».

Η απογοήτευση στην Ουάσιγκτον προκλήθηκε από τα πολλά αμφιλεγόμενα σχόλια του Trump κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης περί της ευθύνης των Ηνωμένων Πολιτειών για την κακή κατάσταση των διμερών σχέσεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος αμφισβητεί επίσης το συμπέρασμα της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας ότι η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, ισχυρισμός που η Μόσχα αρνήθηκε επανειλημμένα.

Πηγή: Sputnik