Το αντιτορπιλικό USS Donald Cook στην Μαύρη Θάλασσα – ΦΩΤΟ

Οι ΗΠΑ έστειλαν το αντιτορπιλικό USS Donald Cook στη Μαύρη Θάλασσα για να καθησυχάσουν τους ανατολικοευρωπαίους εταίρους τους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Το USS Donald Cook, που είναι εξοπλισμένο με το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis και διαθέτει δεκάδες πυραύλους αναχαίτισης SM-3, κατέπλευσε πριν από δύο μήνες στην ισπανική βάση Ρότα στο πλαίσιο του σχεδίου αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Το πλοίο θα κάνει ναυτικά γυμνάσια και είναι προγραμματισμένο να ελλιμενιστεί σε πολλά λιμάνια της περιοχής, όχι όμως σε ουκρανικό.

Ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο συγκέντρωσης πληροφοριών, το Dupuy de Lome, ελλιμενίζεται επίσης στην Κονστάντσα.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου, χθες, Δευτέρα,  χαιρέτισε την «αλληλεγγύη» των χωρών του ΝΑΤΟ που ενίσχυσαν την παρουσία τους στη Μαύρη Θάλασσα μετά την κρίση στην Ουκρανία, αφού επισκέφθηκε το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Donald Cook που έφτασε στο λιμάνι της Κονστάντσα.
«Πρόκειται για μια συμβολική επίσκεψη που μαρτυρά τον σεβασμό μας προς την αντίδραση των συμμάχων του ΝΑΤΟ οι οποίοι ενίσχυσαν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Μπασέσκου στους δημοσιογράφους.

«Η παρουσία του αμερικανικού και του γαλλικού πλοίου δίνουν ένα σημάδι σταθερότητας για την περιοχή και δείχνουν ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυες όταν υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια» άλλων μελών, σχολίασε ο Μπασέσκου.

Ο ρουμάνος πρόεδρος υπογράμμισε ότι μόλις το USS Donald Cook ολοκληρώσει την αποστολή του στη Μαύρη Θάλασσα, μια άλλη αμερικανική φρεγάτα θα φτάσει στην Κονστάντσα.
«Θα υπάρχει συνεχής παρουσία (αμερικανικών πλοίων) που έχει στόχο να ενισχύσει το επίπεδο διαλειτουργικότητας με τις ρουμανικές δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού», επεσήμανε.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα μιας πιθανής παράταξης στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο ρουμανικό έδαφος, ο Μπασέσκου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, όμως αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πάντως ο ρουμάνος πρόεδρος σημείωσε ότι το Βουκουρέστι υποστηρίζει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση επέμβασης στην Ουκρανία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσικό μαχητικό πέταξε κοντά σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο

«Η Ελλάδα εξελίσσεται σε αναγκαίο γεωστρατηγικό στήριγμα της Ρωσίας» – Ανάλυση

Η «Αιχμή του Δόρατος» του αμερικανικού ναυτικού στη Σούδα – Φωτό και Βίντεο

Το Onalert στο αεροπλανοφόρο George H.W. Bush – ΦΩΤΟ