Το βλέμμα της Τουρκίας στον Άσαντ, όχι στους τζιχαντιστές

Το μυαλό της στην ανατροπή του Ασαντ στην Συρία και όχι στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του ISIL/ISIS έχει η Τουρκία. Για μια ακόμα φορά η αλήθεια αυτή αποκαλύπτεται και μέσα από τουρκικά ΜΜΕ:

Όπως αναφέρει η τουρκικη εφημερίδα Hurriyet Daily News η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας ΜΙΤ προέτρεψε τον κ. Σαλίχ Μουσλίμ (Salih Müslim), αρχηγό του κουρδικού PYD στη Συρία, να ενώσει τις δυνάμεις του με τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού προκειμένου να πολεμήσουν από κοινού το καθεστώς Άσαντ.

Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμες πηγές που βρίσκονταν στην συνάντηση του κ. Μουσλίμ με μέλη της μυστικής υπηρεσίας. στις 4 Οκτωβρίου. Τα μέλη της μυστικής υπηρεσίας τόνισαν ότι, το προσεχές διάστημα, θα λάβει χώρα η ανασύσταση της συριακής αντιπολίτευσης και κάλεσαν το PYD να συνταχθεί στο πλευρό της. Τόνισαν επίσης την επιθυμία της Άγκυρας το PYD να τηρήσει αποστάσεις από το παράνομο κουρδικό κόμμα ΡΚΚ.

Ο κ. Μουσλίμ, από την πλευρά του, ζήτησε από την Άγκυρα να μην εμποδίζει τους Κούρδους της Τουρκίας που επιθυμούν να μεταβούν στη Συρία προκειμένου να πολεμήσουν εναντίον των τζιχαντιστών και να επιτρέψουν στο ΡΚΚ να στείλει δυνάμεις στο Κομπανέ δια μέσω της Τουρκίας.
Τα αιτήματα του κ. Σαλίχ Μουσλίμ είναι προφανές ότι ετέθησαν με έμφαση διότι επανειλημμένα έχει αποκαλυφθεί ότι η Άγκυρα εμποδίζει τους Κούρδους να κινηθούν προς υπεράσπιση της κουρδικής πόλης Κομπανέ στην Συρία που πολιορκείτε από τους τζιχαντιστές και φέρεται πλέον να έχει καταληφθεί μέρος της.

Σε μια παράλληλη σχετική εξέλιξη ο ο συμπρόεδρος του επίσης κουρδικού κόμματος HDP της Τουρκίας , κ. Σελαχατίν Ντεμίρτας, από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, ζήτησε ακόμη μια φορά από την Τουρκία να στείλει όπλα στο Κομπάνε., Ακολούθως, αφού τόνισε ότι η επίσκεψη του κ. Salih Müslim, αρχηγού του κουρδικού PYD στη Συρία, είναι ιδιαίτερα σημαντική δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα δώσει το μήνυμα ’το Κομπανέ δεν θα πέσει και θα παράσχουμε κάθε δυνατή υποστήριξη».

Ωστόσο η Άγκυρα παραμένει άκαμπτη στις θέσεις της και επιδιώκει , εκβιάζοντας τους συμμάχους, επιδιώκει με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια: Να χτυπήσουν και τους τζιχαντιστές και τους αντάρτες του ΡΚΚ! «Αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Κομπάνε, αύριο μπορεί να συμβεί στο Χασεκί (πόλη της Συρίας στα σύνορα με την Τουρκία), ή σε άλλο μέρος κοντά στα σύνορά μας», δήλωσε ο κ, Ερντογάν σε δημοσιογράφους, εξερχόμενος από τέμενος στην Κων/πολη όπου είχε προσευχηθεί, επ’ ευκαιρία της γιορτής των θυσιών. «Όπως γνωρίζετε, τα σύνορά μας, βρίσκονται υπό διαρκή απειλή. Παρόλα αυτά, εμείς ως Τουρκική Δημοκρατία, έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή αυτών των εξελίξεων», πρόσθεσε. Και ερχόμαστε στο ζουμί: Αναφορικά με τον ΡΚΚ και το ISIL ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι και οι δύο οργανώσεις είναι το ίδιο για την Τουρκία. «Είναι λάθος να τους θεωρούμε ως κάτι διαφορετικό. Θα πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί σε μια κοινή βάση», δήλωσε και πρόσθεσε ότι το ΡΚΚ προσπαθεί να χειραγωγήσει την τεταμένη κατάσταση στα σύνορα.

Στο μεταξύ τουλάχιστον 2 άτομα τραυματίστηκαν όταν όλμος που προέρχονταν από την Συρία έπεσε σε κατοικία στην επαρχεία Σανλίρουρφα της Τουρκίας. Οι όλμος εκτοξεύθηκε κατά την διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ISIL και κουρδικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.