Το Ιράκ «έριξε πόρτα» στον Τουρκικό Στρατό

Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών του Al-Nahrain, η Βαγδάτη δεν άφησε δυνάμεις της Τουρκίας να επιστρέψουν στην ιρακινή βάση Μπασίκα, με την κίνηση αυτή να είναι σύμφωνη με τις προσπάθειες της Ιρακινής κυβέρνησης να τερματίσει την Τουρκική στρατιωτική παρουσία στη χώρα.

Ο κ. Watheq al-Hashemi, διευθυντής του κέντρου, δήλωσε ότι η απόφαση είχε βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του αριθμού των τουρκικών στρατευμάτων.

Ενώ στη συνέχεια προσέθεσε πως η στάση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει στους Τούρκους στρατιώτες να επιστρέψουν θα τερματίσει την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Μπασίκα χωρίς καμία διπλωματική ή στρατιωτική τριβή..

Η βάση Μπασίκα, δήλωσε ο Al-Hashemi, ελέγχεται πλήρως από ιρακινά στρατεύματα και η Τουρκία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει σχέδια χωρίς τη γνώση των Ιρακινών.

Η Τουρκία διεξάγει αεροπορικές επιδρομές στις περιοχές του Βόρειου Ιράκ, οι οποίες χρησιμεύουν ως ασφαλή καταφύγια για τους μαχητές του Κόμματος Εργατών του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θέλει να αυτονομηθεί από την Άγκυρα.

Το 2014, η Τουρκία έστειλε στρατεύματα στη Μπασίκα στο Βόρειο Ιράκ, με την πρόφαση ότι θα πολεμήσει το ISIS, το οποίο νικήθηκε στην περιοχή στα τέλη του περασμένου έτους. Η Βαγδάτη έχει επανειλημμένα καλέσει την Άγκυρα να αποσύρει τις δυνάμεις της, αλλά η Τουρκία λέει ότι θα παραμείνουν όσο παραμένει η απειλή του ΡΚΚ.

Την περασμένη Κυριακή, το Ιράκ ανακοίνωσε σχέδια για την ανάπτυξη στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τα σύνορα ενάντια σε τυχόν «παραβιάσεις» της επικράτειάς του και του εναέριου χώρου.

Η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του Συμβουλίου Υπουργών Εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Χάιντερ αλ-Αμπάντι, ενώ στη συνάντηση ανατέθηκε επίσης στο Υπουργείο Εξωτερικών «να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να τεκμηριώσει τις τουρκικές παραβιάσεις του ιρακινού εναέριου χώρου στα Ηνωμένα Έθνη».

Πηγή: Farsnews