OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν αρνείται ότι έχει τοποθετήσει νάρκες στα Στενά του Ορμούζ – Η Βρετανία εξετάζει την ανάπτυξη ναρκαλιευτικών

12/03/2026 - 18:51
Στενά του Ορμούζ

Το βρετανικό ναρκαλιευτικό HMS Middleton.

Share on FacebookShare on Twitter

Το θρίλερ στα Στενά του Ορμούζ, που έχει εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως, συνεχίζεται, με το Ιράν να αρνείται εκ νέου ότι έχει ποντίσει νάρκες στην κρίσιμη αυτή θαλάσσια οδό.

«Καθόλου. Αυτό δεν αληθεύει», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί, όταν ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για επιθέσεις εναντίον «28 ιρανικών σκαφών ναρκοθέτησης».

Ενώ το Ιράν έχει σε μεγάλο βαθμό μπλοκάρει τη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών, ο Ιρανός υφυπουργός υποστήριξε ότι «χώρες» έχουν ζητήσει πρόσβαση και «έχουμε συνεργαστεί μαζί τους».

Νωρίτερα σήμερα, στο πρώτο του μήνυμα στους Ιρανούς ως ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ δήλωσε ότι τα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνουν κλειστά, «ως εργαλείο πίεσης στους εχθρούς».

Πολλά πλοία μπορούν ακόμη να διασχίσουν τα Στενά εφόσον συντονιστούν με το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό, ανέφερε από την μεριά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Εσμαΐλ Μπαγαΐ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

«Λόγω των εξελίξεων, γενικά δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στις συνθήκες πριν από την 28η Φεβρουαρίου (σ.σ. όταν ξεκίνησαν τα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα εναντίον του Ιράν)… καθώς έχουμε καταλάβει πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια στο Στενό του Ορμούζ, το ίδιο και άλλοι», συμπλήρωσε ο Μπαγαΐ.

Η Βρετανία εξετάζει τις επιλογές της για ανάπτυξη ναρκαλιευτικών

Η Βρετανία εξετάζει τις επιλογές που διαθέτει για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στον Κόλπο, μετά την αύξηση των ιρανικών επιθέσεων σε πλοία, δήλωσεαπό την μεριά του ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι, σημειώνοντας ότι το Λονδίνο διαθέτει ήδη αυτόνομα ναρκαλιευτικά συστήματα στην περιοχή.

Το βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό (Royal Navy) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το τελευταίο ναρκαλιευτικό του, το HMS Middleton, που έδρευε στο Μπαχρέιν, επέστρεψε στη Βρετανία την 1η Μαρτίου. Το πλοίο αυτό, που είναι άνω των 40 ετών, δεν έχει πλέον πιστοποιητικό ασφαλούς πλεύσης.

«Έχουμε κάποια αυτόνομα συστήματα ναρκαλιείας ήδη στην περιοχή. Υπάρχουν πρόσθετες επιλογές τις οποίες εξετάζουμε και θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε, παράλληλα με τους συμμάχους μας», είπε ο υπουργός.

RN’s last operational minehunter in the Arabian Gulf, HMS Middleton, towed into Portsmouth today after being returned to Southampton on heavy lift vessel.https://t.co/pC1PoSHLVu

Via @PortsmouthProud pic.twitter.com/PGLOdNhMMU

— Navy Lookout (@NavyLookout) March 8, 2026

Την Τετάρτη δύο πηγές είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι το Ιράν έχει ποντίσει περίπου 12 νάρκες στα Στενά του Ορμούζ, μια ενέργεια που αναμένεται ότι θα περιπλέξει το άνοιγμα του θαλάσσιου διαύλου. Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι βάζει στο στόχαστρο τις ναρκοθετίδες του Ιράν και βύθισε 16 από αυτές την Τρίτη.

Δύο δεξαμενόπλοια φλέγονταν σήμερα σε ένα λιμάνι του Ιράκ αφού τα έπληξαν λέμβοι με εκρηκτικά, που υπάρχουν υποψίες ότι ανήκαν στο Ιράν. Λίγο νωρίτερα, άλλα τρία πλοία δέχτηκαν επίθεση στον Κόλπο. Ο Χίλι περιέγραψε την κατάσταση ως «μεγάλη κλιμάκωση» εκ μέρους της Τεχεράνης.

«Πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου και το κόστος διαβίωσης όλων μας», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Tags: ΒΡΕΤΑΝΙΑΙΡΑΝΝΑΡΚΑΛΙΕΥΤΙΚΑΝΑΡΚΕΣΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Related Posts

Ντόναλντ Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Το Ιράν μας κάλεσε και πάλι, θέλει διακαώς συμφωνία – Τα πυρηνικά η κύρια διαφωνία μας

13/04/2026 - 19:56
Κίνα - εκεχειρία
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: «Απόλυτη προτεραιότητα» για το Πεκίνο η διατήρηση της εκεχειρίας μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

13/04/2026 - 19:35
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Όποιο ιρανικό σκάφος πλησιάσει την ζώνη αποκλεισμού θα εξολοθρευθεί

13/04/2026 - 17:51

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1986 περίπου εκατό αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούν περιοχές της Λιβύης

Τραμπ: Το Ιράν μας κάλεσε και πάλι, θέλει διακαώς συμφωνία – Τα πυρηνικά η κύρια διαφωνία μας

Κίνα: «Απόλυτη προτεραιότητα» για το Πεκίνο η διατήρηση της εκεχειρίας μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Η Τουρκία προκαλεί ξανά στο Αιγαίο με 4 παραβάσεις και 3 παραβιάσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Τραμπ: Όποιο ιρανικό σκάφος πλησιάσει την ζώνη αποκλεισμού θα εξολοθρευθεί

Πέτερ Μαγιάρ για Ουκρανία: Αποκλείεται η ένταξη στην ΕΕ μιας χώρας σε εμπόλεμη κατάσταση

Στενά του Ορμούζ: Σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός που επέβαλαν οι ΗΠΑ

Αθήνα προς Φιντάν: Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις, ούτε οφείλει εξηγήσεις σε κανέναν

Top News

Αλεξάνδρα Νίκα: Οι φωτογραφίες με τη φουσκωμένη της κοιλίτσα και με τον γιο της, Βασίλη

Δέσποινα Βανδή - Βασίλης Μπισμπίκης: Η πασχαλινή τους εξόρμηση στην Κρήτη και οι ηλιοθεραπείες στην παραλία

Άντζελα Δημητρίου: Η άγνωστη ιστορία γνωριμίας με τον Στηβ Κακέτση - Της είχε πει «θέλω να μιλήσουμε για να σε πάρω στο μαγαζί»

Άρης Μουγκοπέτρος: Το πρώτο μήνυμα του καλλιτέχνη μετά το βίντεο που έπαιζε κλαρίνο - «Μίλησε η ψυχή μου»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert