Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν διέψευσε ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, εκφράζοντας παράλληλα τη βούλησή του να κάνει διάλογο και καταδικάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις, κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας.
Με την ευκαιρία της χθεσινής συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Ιρακλί Κομπαχίτζε, ο Πεζεσκιάν ζήτησε επίσης την οικοδόμηση στενών δεσμών με τη Γεωργία, λίγες εβδομάδες μετά την αναστολή από το Τμπιλίσι των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών, έπειτα από τις αμερικανικές κυρώσεις που στοχεύουν ιρανικές αεροπορικές εταιρίες.
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα στο Γερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας.
«Το Ιράν δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, και θεωρούμε ότι είναι δόλια η κακόβουλη προπαγάνδα εναντίον της χώρας μας», δήλωσε ο Πεζεσκιάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής προεδρίας.
«Ήμασταν πάντα ανοιχτοί στον διάλογο. Πιστεύουν ότι μπορούν να μας αναγκάσουν να συνθηκολογήσουμε, αλλά εμείς δεν θα υποκύψουμε στον καταναγκασμό», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης «αδικαιολόγητες και απάνθρωπες».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κομπαχίτζε, ο Πεζεσκιάν ζήτησε επίσης να καταρτιστεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Τεχεράνης και Τμπιλίσι, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Ο Κομπαχίτζε, σύμφωνα με το Tasnim, δήλωσε ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών χωρών. Ωστόσο, το γραφείο του δεν εξέδωσε ανακοίνωση με ανάλογες δηλώσεις.
Τον Σεπτέμβριο, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Γεωργίας είχε δηλώσει ότι θα συμμορφωθεί με το καθεστώς των αμερικανικών κυρώσεων, ενώ ο Κομπαχίτζε επέμεινε στο γεγονός ότι το Τμπιλίσι δεν επιβάλλει δικές του διμερείς κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.
Η Τεχεράνη υποστηρίζει «μια πολιτική διαδικασία» για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Χούθι
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη υποστηρίζει μια «πολιτική διαδικασία» στη σύγκρουση μεταξύ των Χούθι της Υεμένης και της Σαουδικής Αραβίας.
«Υποστηρίζουμε την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Υεμένης, καθώς και εκείνες της Σαουδικής Αραβίας. Υποστηρίζουμε μια συμπεριληπτική και ολοκληρωμένη πολιτική διαδικασία, η οποία είναι ο μόνος ρεαλιστικός και βιώσιμος τρόπος για την επίλυση του ζητήματος», δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ σε ομιλία του στη Βαγδάτη ενώπιον του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC).
Ο Αραγτσί προσέφερε εκ νέου τη μεσολάβηση της Τεχεράνης για να φέρει τη Σαουδική Αραβία και το υεμενίτικο κίνημα πιο κοντά, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Σαΐντ Χατιμπζαντέχ είχε προηγουμένως δηλώσει ότι το Ριάντ δεν είχε ακόμη απαντήσει σε αυτή την ιρανική πρόταση.
Το Ριάντ κατηγόρησε την Ισλαμική Δημοκρατία την Πέμπτη ότι «ενθαρρύνει» την «εντατικοποίηση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Χούθι κατά της Σαουδικής Αραβίας. Χθες Παρασκευή, το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στις επιθέσεις των σιιτών μαχητών εναντίον του σουνιτικού βασιλείου.
Σε πολυάριθμες περιπτώσεις, η Τεχεράνη έχει αρνηθεί ότι βρίσκεται πίσω από τις αποφάσεις των Χούθι ή ότι παρεμβαίνει σε αυτές, υποστηρίζοντας ότι το κίνημα της Υεμένης ενεργεί με βάση τα δικά του συμφέροντα.
«Είτε θα οικοδομήσουμε μαζί την ασφάλειά μας, είτε θα υποφέρουμε μαζί από την ανασφάλεια », τόνισε σήμερα ο Αραγτσί, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι πρόθυμη «να συνεργαστεί με όλους τους αδελφούς και γείτονές της για να επιτύχει την πρώτη επιλογή».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ




