Το Ιράν και πέντε παγκόσμιες δυνάμεις συναντώνται στην Αυστρία σχετικά με την πυρηνική συμφωνία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ρωσίας συζητούν με ιρανούς αξιωματούχους πώς να διατηρήσουν ζωντανό το πυρηνικό όραμα του 2015, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το σύμφωνο τον Μάιο.

Η Γαλλία δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι απίθανο οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να είναι σε θέση να συντάξουν ένα οικονομικό πακέτο για το Ιράν το οποίο θα διασώσει την πυρηνική συμφωνία πριν από το Νοέμβριο και θα προειδοποιήσει την Τεχεράνη να σταματήσει να απειλεί να σπάσει τις δεσμεύσεις της έναντι του συμφώνου.

«Πρέπει να σταματήσουν μόνιμα να απειλούν να σπάσουν τις δεσμεύσεις τους για την πυρηνική συμφωνία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian στο ραδιόφωνο RTL προτού ταξιδέψει στη Βιέννη για μια υπουργική συνάντηση για τη συμφωνία.

«Πρέπει να σταματήσουν τις απειλές, για να βρούμε τις λύσεις ώστε το Ιράν να έχει τις απαραίτητες οικονομικές αντισταθμίσεις».

Είπε ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, αλλά και η Ρωσία και η Κίνα, εργάζονται για να βρουν έναν οικονομικό μηχανισμό για να μετριάσουν τις προγραμματισμένες σκληρές αμερικανικές κυρώσεις.

«Προσπαθούμε να το επιτύχουμε πριν επιβληθούν κυρώσεις στις αρχές Αυγούστου και στη συνέχεια μια άλλη σειρά κυρώσεων τον Νοέμβριο. Για την έναρξη του Αυγούστου φαίνεται λίγο σύντομη, αλλά προσπαθούμε να το κάνουμε μέχρι τον Νοέμβριο», δήλωσε.

Ένας ιρανός αξιωματούχος είπε ότι η κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας θα προκαλέσει περαιτέρω ένταση στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: TRT World