Το Ιράν «κάνει νερά» από τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Η Τεχεράνη αποφάσισε να πάψει να εφαρμόζει «ορισμένες» από τις «δεσμεύσεις της», τις οποίες είχε αναλάβει στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν το 2015. Αυτό ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Για την απόφαση ειδοποιήθηκαν επίσημα οι πρεσβευτές των χωρών που συνεχίζουν ακόμη να αποτελούν συμβαλλόμενα μέρη στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ): Η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα. Από τη συμφωνία αποχώρησαν μονομερώς πριν ένα χρόνο οι ΗΠΑ.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, που επισκέπτεται τη Μόσχα, έριξε την ευθύνη στην Ουάσιγκτον. «Τα μέτρα που ελήφθησαν από τις ΗΠΑ είχαν σκοπό να προκαλέσουν τη διακοπή της εφαρμογής» της συμφωνίας, ανέφερε ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Το Ιράν επέδειξε ως τώρα υπομονή. Όμως η Ισλαμική Δημοκρατία κρίνει ότι είναι αρμόζον να πάψει να εφαρμόζει ορισμένες από τις δεσμεύσεις της και [ορισμένα] τα μέτρα». Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση ο Ζαρίφ.

Μολαταύτα, επέμεινε ο Ζαρίφ, «το Ιράν δεν θα αποσυρθεί» από το ΚΟΣΔ. Τα μέτρα που λαμβάνει η Τεχεράνη ανταποκρίνονται στο «δικαίωμα» που δίνει η συμφωνία στη μια συμβαλλόμενη πλευρά εάν η άλλη δεν τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις.

Η συμφωνία επικυρώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Βάσει αυτής, η Τεχεράνη θα εξασφάλιζε άρση μέρους των διεθνών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της. Σε αντάλλαγμα, το Ιράν δέχθηκε να περιορίσει δραστικά το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας. Δεσμεύθηκε δε να μην επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν

Την αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΚΟΣΔ ακολούθησε η σταδιακή επαναφορά σε ισχύ όλων των αμερικανικών κυρώσεων που είχαν αρθεί. Οι ευρωπαϊκές χώρες, η Κίνα και η Ρωσία έχουν εκφράσει επανειλημμένα τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εφαρμογή του ΚΟΣΔ.

Η ανακοίνωση της Τεχεράνης καταγράφεται εν μέσω του κλίματος εντεινόμενης έντασης με τις ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως αναπτύσσει βομβαρδιστικά B-52 κι ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του στην περιοχή του Κόλπου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έκανε χθες βράδυ μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη. Εκεί δήλωσε πως έχει πληροφορίες που καταδεικνύουν «κλιμάκωση» των «δραστηριοτήτων του Ιράν». Κατήγγειλε δε ότι η Τεχεράνη προετοιμάζεται για «άμεσες επιθέσεις» εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε επίσης ότι έλαβε «εγγυήσεις» από τη Βαγδάτη ότι οι ιρακινές αρχές θα προστατεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην αμερικανική επικράτεια.