OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

«Το Ιράν μείωσε σημαντικά την στρατιωτική παρουσία του στη Συρία» αποκάλυψε πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ

24/04/2024 - 13:53
Ιράν
Share on FacebookShare on Twitter

Το Ιράν, σύμμαχος των αρχών της Συρίας, μείωσε σημαντικά την στρατιωτική του παρουσία στη χώρα αυτή, όπου βρίσκεται στο στόχαστρο ολοένα και πιο έντονων πληγμάτων που αποδίδονται στο Ισραήλ, δήλωσαν σήμερα στο AFP μια πηγή προσκείμενη στην Χεζμπολάχ και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Σύμφωνα με την προσκείμενη πηγή στο φιλοϊρανικό σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, το οποίο έχει ισχυρή παρουσία στη Συρία όπου υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, η αναδιάταξη αυτή έγινε τις τελευταίες εβδομάδες.

«Οι Ιρανοί στρατιωτικοί αποσύρθηκαν από όλο το νότιο τμήμα της Συρίας, από τα περίχωρα της Δαμασκού ως τη Σουέιντα και την Ντεράα στο νότο», συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που συνορεύουν με το Ισραήλ, διευκρίνισε η πηγή αυτή. Ωστόσο συνεχίζουν να συναντώνται στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, «όπου πιστεύουν ότι είναι προστατευμένοι από ισραηλινά πλήγματα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Την 1η Απριλίου πλήγμα, που αποδίδεται στο Ισραήλ, με στόχο το προξενείο στοίχισε τη ζωή κυρίως σε 7 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν δύο υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί. Στις 13 Απριλίου το Ιράν διεξήγαγε σε αντίποινα μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Ισραήλ. Μια εβδομάδα αργότερα, επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ είχε στόχο το κεντρικό Ιράν, αλλά η Τεχεράνη υποβάθμισε τη σημασία της.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε «μια αναδιάταξη ιρανικών δυνάμεων στη Δαμασκό και στο νότιο τμήμα της Συρίας (…) ως τα σύνορα με το κατεχόμενο από το Ισραήλ Γκολάν». Αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση που έχει την έδρα της στη Βρετανία, αλλά διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία διευκρίνισε ότι Λιβανέζοι και Ιρακινοί μαχητές φιλοϊρανικών οργανώσεων αντικατέστησαν τους Ιρανούς σε αυτές τις περιοχές.

Επισκέπτες δήλωσαν στο AFP κατά την επιστροφή τους από τη Συρία ότι η ιρανική παρουσία έγινε λιγότερο ορατή στη Δαμασκό, κυρίως στις παλιές συνοικίες της πόλης, όπου πολλά γραφεία του ιρανικού στρατού έκλεισαν. Επίσης εξαφανίστηκαν οι σημαίες, τα εμβλήματα και οι φωτογραφίες Ιρανών ηγετών από πολλές συνοικίες, πρόσθεσαν οι ταξιδιώτες.

Το Ισραήλ, το οποίο επιβεβαιώνει σπάνια τις επιχειρήσεις του στη Συρία, έχει εντείνει τα πλήγματά του σε Ιρανούς στρατιωτικούς και τις συμμαχικές τους οργανώσεις στη Συρία από την έναρξη του πολέμου του στη Γάζα με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Το Ιράν δηλώνει ότι η παρουσία της στη Συρία περιορίζεται σε στρατιωτικούς συμβούλους, που εστάλησαν όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα, το 2011, για να συνδράμουν τον συριακό στρατό. Ωστόσο σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, περίπου 3.000 Ιρανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στη Συρία. Αυτοί επιβλέπουν δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Χεζμπολάχ και άλλων ιρακινών, πακιστανικών ή αφγανικών φιλοϊρανικών οργανώσεων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: IRGCΗΠΑΙΡΑΝΙΣΡΑΗΛΣΥΡΙΑΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

Related Posts

Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Το Κρεμλίνο αντιδρά στο τρολάρισμα του Ζελένσκι που «επέτρεψε» την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

09/05/2026 - 12:55
Πούτιν
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία: «Στην Ουκρανία αντιμετωπίζουμε δυνάμεις που υποστηρίζονται από το NATO»

09/05/2026 - 12:21
Χεζμπολάχ - στρατός
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός ζητά να εκκενωθούν αρκετά χωριά στο νότο

09/05/2026 - 11:16

Διαβάστε Επίσης

Το Κρεμλίνο αντιδρά στο τρολάρισμα του Ζελένσκι που «επέτρεψε» την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

Δένδιας: Επίσκεψη στην έδρα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στη Θεσσαλονίκη [pics, vid]

Ο Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία: «Στην Ουκρανία αντιμετωπίζουμε δυνάμεις που υποστηρίζονται από το NATO»

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός ζητά να εκκενωθούν αρκετά χωριά στο νότο

Ιράν: Εντοπίστηκε μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο, ανοιχτά της νήσου Χαργκ

Ο Ζελένσκι «επιτρέπει» στη Ρωσία να κάνει παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης και διέταξε τον ουκρανικό στρατό να μην επιτεθεί στην Κόκκινη Πλατεία

Λίβανος: Τουλάχιστον 10 νεκροί εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων κατά στόχων της Χεζμπολάχ

Ο Τραμπ περιμένει την απάντηση του Ιράν στην πιο πρόσφατη αμερικανική πρόταση για τερματισμό του πολέμου

Top News

Η Σία Κοσιώνη μετά το τελευταίο δελτίο της στον ΣΚΑΪ: «Η δουλειά μας είναι άγρια και άδικη πολλές φορές»

Η διαδρομή των 6 UFO που καταγράφηκαν στην Ελλάδα: Βίντεο από τους απότομους ελιγμούς σε Αιγαίο και ξηρά

Eurovision: Οι φορές που η Ελλάδα μπήκε στη «χρυσή» 5άδα του διαγωνισμού - Από την Έλενα Παπαρίζου, στον Σάκη Ρουβά και την Καλομοίρα

Metallica: Απόψε η μεγάλη συναυλία των θρύλων της metal στο ΟΑΚΑ – Όλες οι πληροφορίες για τη μεγάλη βραδιά

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert