Το Ιράν θα επανεκκινήσει την κατασκευή φυγοκεντρητών στη Natanz

Το Ιράν θα αρχίσει να λειτουργεί εγκατάσταση για την κατασκευή φυγοκεντρητών στο κέντρο εμπλουτισμού ουρανίου της Natanz μέσα σε ένα μήνα, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων IR-8, οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί από τις αρχές του 2017. 

Η Ουάσινγκτον αντιδρά έντονα στην απόφαση της Τεχεράνης, με τον Mike Pompeo να δηλώνει ότι οι Η.Π.Α. έχουν 12 απαιτήσεις για οποιαδήποτε νέα συμφωνία με το Ιράν, απειλώντας να επιβάλουν «τις ισχυρότερες κυρώσεις στην ιστορία» στην Τεχεράνη αν αρνηθεί να αλλάξει τις πολιτικές επιλογές της.

Το τελευταίο διάστημα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι προέβη σε διαδοχικές δεσμεύσεις για να ενισχύσει την ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου. Οι κινήσεις δεν παραβιάζουν την συμφωνία του 2015, αλλά θα επιτρέψουν στο Ιράν να επιταχύνει γρήγορα τον εμπλουτισμό εάν η συμφωνία ακυρωθεί.

Ολοκληρώνοντας, στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, το Ιράν αποδέχτηκε όρια στον εμπλουτισμό του ουρανίου και συμφώνησε να παραδώσει τα αποθέματά του, με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων.

Η Δύση υποπτεύεται πως η Τεχεράνη εργάζεται κρυφά για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων παράλληλα με το πολιτικό της πρόγραμμα. Το Ιράν ωστόσο, πάντοτε επέμεινε ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα αφορά καθαρά ειρηνικούς σκοπούς όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.