Το Ιράν θα υποστηρίξει «μέχρι τέλους» τη Συρία

Το Ιράν θα υποστηρίξει «μέχρι τέλους» τη Συρία απέναντι σε έναν ενδεχόμενο συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ κατά της Δαμασκού, δήλωσε σήμερα ο Γάσεμ Σολεϊμάνι, επικεφαλής της Δύναμης Κοντς, της επίλεκτης μονάδας των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τον Τύπο.

«Οι ΗΠΑ δεν προσπαθούν να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία. Ο στόχος τους είναι να καταστρέψουν το μέτωπο αντίστασης (απέναντι στο Ισραήλ). Θα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους τη Συρία», πρόσθεσε ο στρατιωτικός διοικητής σε ομιλία του ενώπιον της Συνέλευσης των εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με δηλώσεις μέλους του συμβουλευτικού αυτού οργάνου.

Ο διοικητής δεν διευκρίνισε τη φύση της υποστήριξης αυτής την ώρα που το Ιράν διαψεύδει πάντα ότι έχει στείλει στρατιωτικές δυνάμεις για την υποστήριξη του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Ωστόσο ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατού του ιρανικού καθεστώτος, είχε παραδεχτεί τον Σεπτέμβριο του 2012 ότι τα μέλη της Δύναμης Κοντς, που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ήταν παρόντες ως σύμβουλοι στη Συρία και στον Λίβανο.

Ο Σολεϊμάνι δήλωσε ότι οι κατηγορίες των ΗΠΑ για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς στις 21 Αυγούστου είναι «πρόσχημα» για την ανατροπή του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Ο υπουργός Άμυνας Χοσέιν Ντεγάν απέκλεισε ωστόσο την πιθανότητα μιας άμεσης συστράτευσης των ενόπλων δυνάμεων στο πλευρό της Συρίας. «Οι Σύροι δεν έχουν ανάγκη να τους προμηθεύσουμε όπλα γιατί διαθέτουν δικό τους σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «, δήλωσε σύμφωνα με τον Τύπο.

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε από την πλευρά του ότι η Τεχεράνη, βασική περιφερειακή σύμμαχος της Δαμασκού, θα κάνει «τα πάντα» για να αποτρέψει μια επίθεση κατά του συριακού καθεστώτος, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του χθες στην Συνέλευση των εμπειρογνωμόνων, τα οποία δημοσιεύει ο Τύπος.

«Οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας αντίκειται στα συμφέροντα της περιοχής, αλλά και στους φίλους των ΗΠΑ στην περιοχή. Μια τέτοια στρατιωτική ενέργεια δεν θα ωφελήσει κανέναν», δήλωσε.

Η Ουάσινγκτον, το Παρίσι και άλλες χώρες κατηγορούν το συριακό καθεστώς ότι είναι πίσω από την επίθεση με χημικά στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, η οποία προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 1.500 ανθρώπων, σύμφωνα με τις ΗΠΑ. Μετά την επίθεση αυτή το Ιράν ενέτεινε τις προειδοποιήσεις για αποσταθεροποίηση της περιοχής σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Δαμασκού.