Το Ιράν «θολώνει τα νερά» για να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο της «τιμής, της σοφίας, και της σκοπιμότητας»

Τις τελευταίες μέρες, το Ιράν, συγκλονίζεται από πυρκαγίες και εκρήξεις όπου ορισμένες αναφορές θέλουν να τις προκάλεσε το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

Οι κυβερνητικές αρχές του Ιράν, ανέφεραν πως «έσπασαν» ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα κατασκοπείας, αλλά συνεχίζουν να κρατάνε χαμηλούς τόνους σχετικά με πιθανή ανάμειξη του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες το Ιράν, επλήγη από μυστηριώδεις πυρκαγιές και εκρήξεις συμπεριλαμβανομένης και μιας έκρηξης που κατέστρεψε μέρος του πυρηνικού ερευνητικού συγκροτήματος Natanz.

Επί του θέματος, δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως οι New York Times, καθώς και άλλα δυτικά μέσα, ανέφεραν ότι η βάση του Natanz δέχθηκε κοινή επίθεση των ΗΠΑ και Ισραήλ, ως μέρος μιας κοινής στρατηγικής «βραχυπρόθεσμου πολέμου.

Ιρανοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους αρνούνται να δώσουν στο φως της δημοσιότητας περισσότερες πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν τις παραπάνω αναφορές.

Σχετικά με τις επιθέσεις στο Natanz

Τη μοναδική πληροφορία που έδωσαν οι Ιρανικές αρχές αναφορικά με την καταστροφή στην εγκατάσταση του Natanz, την έδωσαν μέσο του πρόεδρου του Ιρανικού ινστιτούτου, Σανταλέχ Ζαραέ. Ο Ιρανός πρόεδρος, δήλωσε πως η έκρηξη, προήλθε από το εσωτερικό των εγκαταστάσεων, πιθανώς, από σαμποτάζ ή ηλεκτρονική επίθεση (cyber attack). Αφήνοντας, όμως, υπόνοιες για πιθανή ανάμιξη των Ισραηλινών, και σε κάθε περίπτωση, πως το Ιράν θα απαντήσει.

Σχετικά με το κύκλωμα κατασκοπίας

Λίγες μέρες αργότερα, το Ιράν, ισχυρίζεται πως «έσπασε» στο έδαφός του ένα ξένο κύκλωμα κατασκοπίας.

Σύμφωνα με τοπικό Ιρανό δικαστή, ορισμένα άτομα που σχετίζονται με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών συνελήφθησαν στην πόλη του Κερμάν, μια επαρχία στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Αχμάντ Κορμπάνι – ο Ιρανός δικαστής – δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα, αν και σημείωσε ότι το Ισλαμικό Επαναστατικό Δικαστήριο έχει ήδη καταδικάσει ορισμένους κατάσκοπους.

Παρόλα αυτά, οι Ιρανικές αρχές αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν εάν οι τελευταίες συλλήψεις κατασκόπων έχουν να κάνουν με τις τελευταίες επιθέσεις.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν από τις τελευταίες εξελίξεις, είναι όλο και πιο δύσκολο να αρνηθεί κανείς την ανάμειξη ξένης δύναμης στην έκρηξη του Natanz. Όλα τα στοιχεία, σύμφωνα με τις πηγές, δείχνουν πως η επίθεση προήλθε ή από ξένους κατασκόπους ή από εγχώριους.

Μια ομάδα που αποκαλείτε η «Πατρίδα των τσιτάχ», ήρθε σε επαφή με το Βρετανικό δίκτυο BBC, και υποστήριξε πως βρίσκεται πίσω από την επίθεση στη βάση του Natanz.

Η ασάφεια των Ιρανικών αρχών

Σύμφωνα με τις πηγές, η ασάφεια των Ιρανικών αρχών, φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής που θα τις δώσουν ελευθερία κινήσεων σχετικά με το πότε, πως, και που, το Ιράν, θα εκτελέσει τα αντίποινα του.

Ο Μπεχρόυζ Καμαλβαντί, εκπρόσωπος του ιρανικού οργανισμού ατομικής ενέργειας, εξήγησε την παραπάνω στρατηγική σε πρόσφατη δημοσίευση της Δευτέρας.

Είπε χαρακτηριστικά: δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το «αξιότιμο» Ιράν θα υιοθετήσει τα μέτρα του βάσει των συμφερόντων της χώρας. «Η απάντησή μας θα βασιστεί σε μια έξυπνη και σοφή αντίδραση και πάνω στις αρχές της τιμής, της σοφίας και της σκοπιμότητας.

Πηγή: The National Interest