Το Ισραήλ αποδέσμευσε 100 εκατομμύρια για την Παλαιστίνη

Το Ισραήλ αποδέσμευσε 100 εκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχούν σε μέρος των ποσών που οφείλονται στην Παλαιστινιακή Αρχή και τα οποία είχαν δεσμευτεί μετά την αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε κράτος παρατηρητή στον ΟΗΕ το Νοέμβριο, ανακοινώθηκε σήμερα στην Ιερουσαλήμ.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου λόγω της πολύ δύσκολης οικονομικής κατάστασης της Παλαιστινιακής Αρχής», δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος. «Ωστόσο η μεταφορά αυτή είναι προσωρινή και αφορά μόνο το οφειλόμενο ποσό ενός μηνός. Ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε για να συνεχιστεί κατόπιν η μεταφορά αυτή των χρημάτων», διευκρίνισε.

Συνάντηση Νετανιάχου-Μπλέρ

Τα οικονομικά προβλήματα της Παλαιστινιακής Αρχής συζητήθηκαν αυτή την εβδομάδα κατά τη συνάντηση ανάμεσα στον Νετανιάχου και τον Τόνι Μπλερ, τον απεσταλμένο του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ και Ρωσία). Μετά τις συνομιλίες αυτές, ο ισραηλινός πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση για την εκταμίευση του ποσού το νωρίτερο δυνατό, ίσως και σήμερα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οικονομικές κυρώσεις

Στις 2 Δεκεμβρίου η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το προσωρινό πάγωμα της μεταφοράς αυτής στην Παλαιστινιακή Αρχή διαφόρων τελωνειακών δασμών που παρακρατεί για λογαριασμό των Παλαιστινίων.

Η οικονομική κύρωση ελήφθη σε αντίποινα για το παλαιστινιακό διάβημα στον ΟΗΕ, και την οποία οι Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν ως «παράνομη».

Το πάγωμα της μεταφοράς των χρημάτων έχει ως συνέπεια η Παλαιστινιακή Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη δημοσιονομική κρίση, και οι μεγάλες δυνάμεις να ανησυχούν για την εξέλιξη αυτή.

Ύστερα από την έκκληση των Παλαιστινίων για βοήθεια, ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε στις 13 Ιανουαρίου την αποστολή αντιπροσωπείας υπό τον γενικό του γραμματέα Ναμπίλ αλ-Αράμπι και τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ στις αραβικές χώρες, για να τους ζητήσει να σεβαστούν τη δέσμευσή τους για την καταβολή των 100 εκατομμυρίων δολαρίων ανά μήνα ώστε να αντισταθμιστούν σε κάποιο βαθμό οι συνέπειες των ισραηλινών οικονομικών κυρώσεων.

Το πρωτόκολλο του Παρισιού

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση υπολογίζει ότι χρειάζεται 240 εκατομμύρια δολάρια το μήνα για τις υποχρεώσεις της, όσο το Ισραήλ συνεχίζει να μπλοκάρει τους πόρους που συλλέγει για λογαριασμό της.

Το πρωτόκολλο του Παρισιού του 1994 προβλέπει την επανεκχώρηση από το Ισραήλ φόρων που αφαιρεί στο όνομα των Παλαιστινίων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των καθαρών δημοσιονομικών εσόδων της Παλαιστινιακής Αρχής χωρίς τα οποία δεν μπορούν να καταβληθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι παλαιστίνιοι δημόσιοι υπάλληλοι στη Δυτική Όχθη πραγματοποιούν εδώ και αρκετές εβδομάδες απεργία διαμαρτυρόμενοι για την μη καταβολή των μισθών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμφωνία συμφιλίωσης προσπαθούν να εφαρμόσουν Φατάχ/Χαμάς

Χαιρετίζουν την απόφαση για τη Παλαιστίνη

Η Παλαιστίνη κράτος