Το Ισραήλ σε συναγερμό για την διαφαινόμενη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε σήμερα στη Λωζάννη, όπου προχωρούν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, όμως «αργά», σύμφωνα με έναν Ιρανό διαπραγματευτή.

Ο Λαβρόφ είχε φύγει από τη Λωζάννη χθες, όμως είχε δηλώσει ότι θα επιστρέψει αν υπάρχουν «ρεαλιστικές ελπίδες» να επιτευχθεί συμφωνία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) και το Ιράν προσπαθούν να επιλύσουν τα τελευταία ζητήματα ώστε να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με την καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων να έχει τεθεί για σήμερα.

«Προχωρούμε, αλλά αργά. Με δεδομένη την περιπλοκότητα των ζητημάτων και το γεγονός ότι πρόκειται για την τελευταία εξέταση των θεμάτων προχωράμε αργά», σημείωσε ο Μπεχρούζ Καμαβαλντί, εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

«Πρέπει να ληφθούν μακροπρόθεσμες αποφάσεις (για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα), άρα είναι φυσιολογικό οι δύο πλευρές να επιδεικνύουν τη μέγιστη ευαισθησία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι το πλαίσιο της συμφωνίας που η διεθνής κοινότητα επιδιώκει να συνάψει με το Ιράν θα του επιτρέπει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

«Φαίνεται ότι έχει αρχίσει να σχηματίζεται μια συμφωνία στη Λωζάννη, η οποία θα επιτρέψει στο Ιράν να διατηρήσει τις υπόγειες εγκαταστάσεις του, τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Αράκ και τις προηγμένης τεχνολογίας συσκευές φυγοκέντρησης», κατήγγειλε ο Νετανιάχου ενώπιον του ισραηλινού κοινοβουλίου.

«Ο χρόνος που θα χρειαστεί το Ιράν για να αποκτήσει σχάσιμο υλικό για ατομική βόμβα δεν θα είναι χρόνια όπως λεγόταν αρχικά. Κατά την εκτίμησή μας θα μειωθεί σε λιγότερο από ένα έτος και ίσως ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε.

«Η πιο μεγάλη απειλή για την ασφάλειά μας και το μέλλον μας είναι και παραμένουν οι προσπάθειες που κάνει το Ιράν για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η συμφωνία που διαφαίνεται στη Λωζάννη ανοίγει τον δρόμο προς αυτό τον στόχο», επεσήμανε ο Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ δεν θα κρύψει το κεφάλι στην άμμο. Θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε την ασφάλεια και το μέλλον μας. Προσθέτω ότι πολλές χώρες στην περιοχή μας μοιράζονται την άποψη που σας παρουσιάζω εδώ. Κατανοούν την ιρανική απειλή», κατέληξε.